Helyi közélet

2015.11.13. 14:30

Feljelentéscunami Gávavencsellőn: van takargatni valója az önkormányzatnak?

Gávavencsellő - A saját szemünkkel győződtünk meg arról, hogy valóban leáldozóban vannak-e a „gávavencsellői csillagok”!

Gávavencsellő - A saját szemünkkel győződtünk meg arról, hogy valóban leáldozóban vannak-e a „gávavencsellői csillagok”!

Egymást érik a feljelentések az utóbbi években Gávavencsellőn a településen működő komplex telepprogrammal kapcsolatban. Legutóbb az adóhatóság indított vizsgálatot egy bejelentés nyomán.

A névtelenségbe burko­lódzó vádló az állította, hogy a pályázati támogatásból megvalósuló, önkormányzati fenntartású, helyi rászorulók életkörülményeinek javítása érdekében született Kápolna úti Csillagház, valamint a Temető és Uzsoki utcán lévő Csillagpontok „fénye csalóka”, ugyanis az épületek nem az elfogadott tervdokumentáció szerint épültek meg, az ingatlanok kihasználatlanok, a szolgáltatások színvonala kritikán aluli, az eszközöket, berendezéseket pedig „szétlopták” az évek alatt.

A vizsgálatok tükrében

A saját szemünkkel szerettünk volna meggyőződni arról, hogy valóban leáldozóban vannak-e a „vencsellői csillagok”, vagy csak egy alattomos lejárató kampány áldozata lett-e az önkormányzat, ezért lapunk munkatársa a helyszínen járt utána az állítások valóságtartalmának.

A nagyközség polgármestere, Vojtó Mihályné ottjártunkkor elmondta: értetlenül áll a szűnni nem akaró támadások előtt, takargatnivalójuk azonban nincs, a tények és a hatóságok vizsgálati jelentései magukért beszélnek.

A rászorulók isszák meg a levét

– A legutóbb ősszel érkezett feljelentés az önkormányzatunkhoz, a gyanúsításokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálta. A teljes pályázati dokumentációt a hatóság rendelkezésére bocsátottuk. Az ellenőrök ellátogattak a Csillagpontokba, ahol tételesen megnézték a tárgyakat, feltételeket. Természetesen minden leltárjegyzékben szereplő tétel megtalálható volt az épületekben. Korábban az ESZA és az Emmi munkatársai tartottak hasonló vizsgálatokat, hasonló eredménnyel.

– Az cseppet sem zavar, sőt, megnyugtató, hogy a hatóságok lelkiismeretesen és precízen végzik a dolgukat. Az a bosszantó, hogy az alaptalan „feljelentéscunaminak” éppen azok isszák meg a levét, akik a legelesettebbek! – fakadt ki a polgármester, majd rámutatott: a komplex telepprogram a rászorulók boldogulását, képzését, támogatását szolgálja, ezek megvalósítását azonban jelentősen akadályozzák a folyamatos, szűnni nem akaró feljelentések.

– Azok a hátrányos helyzetű családok, akiknek a napi tisztálkodási lehetősége és mosási alkalma, a gyermekeik felzárkóztatása függ egy-egy ilyen ügy kimenetelétől, a feljelentőnek köszönhetően bi­zonytalanságban töltik a mindennapjaikat – tette hozzá.

A mosási, vasalási, tisztálkodási, főzési lehetőségeket és közösségi gyermekprogramokat kínáló Temető utcai Csillagpontban Tóth Lajosné „mindenes” nyitott ajtót, majd kedvesen beinvitált.

Nehéz sorsúakon segítenek

– Sok nehéz sorsú családon segítünk, ahogyan csak tudunk, nem értem, kinek és miért szálka a szemében mindez! – bosszankodott alig hallhatóan, amikor elárultuk jövetelünk célját.

Katika néni elsőként a mosó-, majd a főzőkonyhát mutatta meg, de bepillantottunk a mellékhelyiségekbe és a tusolóba is. Végül a tágas és otthonos foglalkoztató szobában kötöttünk ki, ahová játszani és tanulni járnak a gyerekek. Minden helyiségben tisztaság és rend uralkodott, akárcsak egy nívós szállodában.

Nem szeretnék elveszíteni

– A körzetben élő szülők a mosási és vasalási lehetőségnek örülnek a legjobban. Minden adott, csak némi mosószert kell hozniuk. A konyhai háztartási gépek kikölcsönözhetők, nem így a mesekönyvek, cd-k, játékok. Az óvodás korúaktól a középiskolásokig sokan megfordulnak nálunk a nyitvatartási időben. A szülők örülnek, hogy amíg ők dolgoznak, felügyelet alatt, jó helyen vannak a csemetéik, és hasznosan, tartalmasan töltik az időt. A belépés egyetlen feltétele mindenkivel szemben a házirend elfogadása és betartása, amely alapvető viselkedési és rendfenntartási kéréseket tartalmaz.

– Népszerűek a közösségi programjaink is, a családi és baráti szálakat szorosabbra fűző gyertyaöntés, adventi koszorúkészítés, tökfaragás vagy éppen a farsang. Kár lenne, ha mindezeket elveszítenék a gávavencsellői lakosok – mesélte Tóth Lajosné.

Munka és tanulás

A 28 hónapon át tartó komplex program 4 képzést (mezőgazdasági gazdaasszony, kerti munkás, kőműves és festő, gipszkartonszerelő) is tartalmazott, több mint kilencvenen kaptak piacképes tudást és bizonyítványt, nem kevesen pedig (jobb) munkalehetőséget is.

Rejtély a szabotőr kiléte

Máig sem tudni, ki próbálja szabotálni a telepprogram működtetését, de a faluban azt beszélik: a roma nemzetiségi önkormányzatnak más elképzelései voltak a 135 millió forint összköltségvetésű, nyár végén lezárult projekt­tel kapcsolatban. Egy neve elhallgatását kérő asszony szerint a kisebbségi érdekképviselők élesen bírálták a „Csillagokat izzásban tartó” önkormányzatot, amiért élőzenés dáridó helyett inkább lakossági egészségügyi szűrésre és higiénés akcióra, csótányirtásra fordította a 2,3 millió forint pályázati maradványösszeget.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában