Helyi közélet

2015.11.16. 12:00

Nyíregyházi Főiskola-sajtótájékoztató: A cél: alkalmazkodni a térség igényeihez

Nyíregyháza – Sokat találkozunk mostanában a sajtó képviselőivel, ami azt jelzi, hogy folyamatosan vannak híreink, nem is akármilyenek – kezdte felvételi kampánynyitó tájékoztatóját a Nyíregyházi Főiskolán dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes.

Nyíregyháza – Sokat találkozunk mostanában a sajtó képviselőivel, ami azt jelzi, hogy folyamatosan vannak híreink, nem is akármilyenek – kezdte felvételi kampánynyitó tájékoztatóját a Nyíregyházi Főiskolán dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes.

Majd hozzátette: bármennyire jelentősek is ezek az információk, a legfontosabb mégiscsak az, hogy sok hallgatója legyen az intézménynek. Ezt a cél szolgálja a felvételi kampány, mely során meg kell mutatni, hogy a főiskola képes a változásra, de úgy, hogy a meglévő értékeire épít.

– A december 20-án megjelenő felvételi tájékoztatóban már Nyíregyházi Egyetemként szerepelünk, de fontos elmondani, mit is takar az új intézményi forma: az alkalmazott tudományok egyeteme – mondta dr. Onder Csaba hivatalos rektorjelölt. – Az alkalmazott tudományok egyetemei – így a mi intézményünk is – a felsőoktatás zászlóshajóinak számító egyetemeken felhalmozott tudást hasznosítják, a gazdasági és társadalmi igényeket kielégítő professzionális képzőhelyek. Az intézményrendszer átalakításának célja a funkciók szerinti munkamegosztás volt, és ez érvényes lesz többek között a Debreceni Egyetemhez való viszonyunkhoz is. A lokális versengés helyett együttműködésre és feladatmegosztásra van szükség, ennek jegyében át kell gondolnunk például a szakképzési és felnőttképzési szerepeket. Nagyon fontosnak tartom, hogy a tanárképzésben ismét olyan tekintélyt szerezzünk, mint amilyen Bessenyei György Tanárképző Főiskola időszakában jellemezte az intézményt. ​A Nyíregyházi Egyetemnek a társadalmi mobilitás és a gazdasági innováció regionális központjává kell válnia, és olyan képzési portfóliót létrehozni, ami alkalmazkodik a térség igényeihez – mondta.

Csizmadia Valéria központvezetőtől megtudtuk: a 2016-os felvételi eljárás során is 10 képzési területen (8 felsőoktatási szak, alapképzésben 19 szakon, osztatlan képzésben 15 szakon, 42 szakpárban, mesterképzésben tanári szakokon 13 szakképzettségen, 2 diszciplináris képzettségen, szakirányú továbbképzésben 43 szakon) indítanak képzéseket. Újdonság, hogy elindul a járműmérnöki alapképzés, az ének-zene-tanár – népzene és népikultúra-tanár szakpár, és három új szakirányú továbbképzés is.

Szigeti Ferenc tanszékvezető az intézmény életében mind fontosabbá váló duális képzésről beszélt. – Félezer hazai cég megkérdezésével készült az a tanulmány, ami alátámasztja e képzési forma létjogosultságát. A vállalatok azt tapasztalták, hogy a pályakezdők problémásak, ezért nem alkalmazzák őket szívesen. Nem jó a problémamegoldó képességük, nem tudnak önállóan dolgozni, nem tudják, mi az a szakmai elhivatottság, rossz a kommunikációs készségük, ezek pedig fontosabbak még a nyelvtudásnál is. A duális képzés mindezt kiküszöböli azzal, hogy a képzés gyakorlati részét, közel 3 ezer órát a hallgatók egy-egy, az intézménnyel szerződést kötő cégnél töltik el. A képzés idejére bért is kapnak (legalább a minimálbér 60 százalékát), és ha jól teljesítenek, akár munkát is kaphatnak a vállalatnál a diploma megszerzése után. Szeptemberben a gépészmérnöki szakon kezdődött el a folyamat, jelenleg 8 társaságnál 12 hallgató tanul, jövőre pedig három szakon (közlekedésmérnöki, mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki, valamint gazdálkodási- és menedzsment) indítjuk el a képzést.

Vargáné dr. Bosnyák Ildikó főiskolai docens úgy fogalmazott: a duális képzés a tudomány és a gyakorlat találkozása, jó a hallgatóknak és jó a cégeknek is. – A fiatalok pénzt kapnak az adott vállalattól, amely adókedvezményt vehet igénybe a hallgatók után. A gyakorlattal és munkatapasztalattal bíró diplomások sokkal jobb esélyekkel indulnak a munkaerő-piacon, mint az alapszakon végzett társaik, a vállalatok pedig olyan munkaerővel dolgozhatnak, akiket a saját igényeik szerint tanítanak be, akiket akár hosszú távon is foglalkoztathatnak – tette hozzá.

A tájékoztató után a főiskola vezetése 14 olyan céggel írt alá szerződést, amelyek a duális képzésben partnereik lesznek. Ezek között volt a KeletTrans 2000 Kft. is, amelynek vezetője, Soltész László azt mondta, hiánypótló folyamatról van szó, amely a megye minden gazdasági szereplőjének nagy segítséget jelent.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában