Helyi közélet

2015.12.14. 15:33

Hiába tiltja a rendelet, sokan elégetik a hulladékot

Nyíregyháza - A hulladék elégetése persze nagy veszéllyel jár.

Nyíregyháza - A hulladék elégetése persze nagy veszéllyel jár.

Aki hétfőn délután barátaival vagy családi körben a megyeszékhely főterén sétálgatott, netán karácsonyi ajándékot keresett a Kossuth téren található üzletekben, vagy egész egyszerűen csak forralt bort akart inni az adventi forgatagban, az könnyen „belebotolhatott” a nyíregyházi E-Misszió Egyesület standjába.

Hasznos információ

Ilyés Tímea és Tokár Róbert eltökélt célja volt az, hogy az ünnepi sürgés-forgás kellős közepén némi hasznos tanáccsal is ellássa az arra járókat.

– Úgy vélem, még most, december közepén sem késő felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a kertekben lehullott falevelek elégetése milyen mértékben káros a környezetünkre. Ezért gondolta úgy az egyesületünk, hogy kitelepülünk a Kossuth térre, és igyekszünk ráirányítani a figyelmet a házi komposztálás előnyire – mondta el lapunk érdeklődésére Tokár Róbert. Kollégája, Ilyés Tímea hozzátette: a háztartásokban és kertekben keletkező lebomló szerves hulladék csaknem teljes egészében komposztálható. Ősszel, a vegetációs időszak végén, a falevelek lehullásával és a fák metszésekor jelentős mennyiségű komposztálásra alkalmas anyag keletkezik.

– Bár rendeletben tiltott, mégis előfordul, hogy ezt a hulladékot sokan elégetik. Az égés, a nem megfelelő hőmérséklet és a növényi részek nedvességtartalma miatt tökéletlen, emiatt jelentős mennyiségű szilárd részecske és korom kerül keletkezik. Ezek egy része a globális légkörzéssel a sarkvidékre jut és a sarki jégre rakódva a nyári időszakban a jégsapka gyorsabb olvadását okozza – sorolta a szomorú tényeket az E-Misszió Egyesület munkatársa.

Emelkedett a hőmérséklet

Ilyés Tímea beszélt arról is, hogy a fenti folyamat következtében az Északi-sark átlaghőmérséklete a mérések kezdete óta 4-5 Celsius fokkal, de egyes részein éves átlagban 9 fokkal emelkedett. Ez a rendkívül gyors és nagy mértékű melegedés elsősorban a lerakódó részecskéknek és nem a szén-dioxid és más üvegházgázoknak köszönhető.

– Tehát az avarégetés közvetlenül és kedvezőtlen irányba befolyásolja hazánk éghajlatát is. A komposztálás harmadára csökkenti a hulladék mennyiségét, segít pótolni a talaj tápanyagtartalmát és jelentősen hozzájárul a közvetlen és közvetett módon az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez – fogalmazott Ilyés Tímea, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy komposztáló edényt fából saját magunk is könnyedén készíthetünk, de a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft.-től (korlátozott számban) is igényelhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában