Helyi közélet

2015.12.17. 17:22

Megelőzhetőek a vadászbalesetek

Nyíregyháza - A vadászat akkor kezdődik, amikor a tokból kivettük a puskát.

Nyíregyháza - A vadászat akkor kezdődik, amikor a tokból kivettük a puskát.

A napokban arról számoltak be a híradások, hogy vadászbalesetben meghalt egy férfi Zalaistvándon. Az információk szerint a község határában lévő erdőben vadászott egy 31 éves osztrák férfi, akit a helyi vadásztársaság egyik tagja kísért. A vendégvadász a rendkívül csúszós talajon megcsúszott, a fegyvere véletlenül elsült, s a lövedék halálos sérülést okozott az 57 éves magyar vadásznak.

Plavecz János megyei fővadászt kérdeztük meg arról, hogy milyen szabályokat kell betartani, hogy ne fordul­hassanak elő hasonló „véletlen” balesetek.

Jégen, csúszós úton…

– Az apróvad és a nagyvad vadászatának is megvannak a maga szabályai. Amikor az apróvad hajtása megkezdődik, a vadász betölti a lőszert, de lezárva tartja a fegyvert. Ha meglátja a vadat, kibiztosítja a fegyvert és lő. Ha végül nem lőtt, akkor visszabiztosítja a puskát – magyarázta a szakember.

– Előírás továbbá, hogy magaslesre töltetlen fegyverrel megyünk fel és jövünk le róla. Nagyvadra úgy lőhetünk, ha minden kétséget kizáróan megállapítottuk, hogy csak a vad van ott, nincs mögötte ember, vagyis senki testi épségét nem veszélyezteti a vadász, ugyanis a golyó az állaton áthaladva még messzire elmehet, ha nem akad el egy fában.

A sajtó úgy harangozta be a szomorú esetet, hogy vadászbaleset történt. Lehet ezt vadászbalesetnek minősíteni, holott akkor éppen csak mentek, sétáltak a vadászok?

– A vadászat akkor kezdődik, amikor a tokból kivettük a puskát. A cserkelés, a séta már szintén vadászat. Ugyanakkor az is szabály, hogy a jégen és a csúszós úton ki kell üríteni a fegyvert – tette hozzá a megyei fővadász.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában