Helyi közélet

2015.12.28. 18:40

Prímán ragyogó Hajnal-csillag

Nyíregyháza - A tudomány, a közigazgatás és az ismeretterjesztés elkötelezettje.

Nyíregyháza - A tudomány, a közigazgatás és az ismeretterjesztés elkötelezettje.

Otthonosan mozog a statisztikai adatok, a beszédes számok, a cáfolhatatlan tények és a precíz konkrétumok világában prof. dr. habil Hajnal Béla, a megyei Prima különdíjasa. Az elismerést a VOSZ megyei szervezete adományozta azért, hogy az országos Prima Primissima-díj mellett elismerjék a helyi, kiemelkedő munkát végző szakembereket is. Nagy presztízst tulajdonít neki a díjazott, hiszen a tudomány területén is sok a jelölt. Akik az elmúlt évtizedben díjat kaptak, közmegbecsülésnek örvendenek.

Átadott tudás

– A Vállalkozók Országos Szövetségéhez köthető a szavazás. A vállalkozók megítélése ellentmondásos a magyar társadalomban. Sokan az itt-ott előforduló „kreatív könyvelésüket” bírálják, de valójában pontosan a vállalkozók teremtik meg az ország létét. Az alkalmazottak is jól dolgoznak, és lehet, hogy többet is, ám van egy „kényelmes” helyzetük: várják a megérdemelt fizetésüket. A vállalkozóknak kreativitással, kockázatvállalással kell számolniuk, hogy vajon a vállalkozásuk eredményes lesz-e, hozammal, haszonnal jár-e együtt. A termék kiválasztása, annak minősége, divatossága, piacra juttatása, az időjárási tényezők, a versenytársak és a szerencsefaktor egyaránt kell az eredményességhez. Egy részük sikeres, másik részük a létfenntartásért küzd, és van, amelyik elbukik. Ezért a megfeszített idegi munkáért rosszabbul alszanak, és rövidebb ideig élnek – festett alapos képet a vállalkozói szféra tagjairól dr. Hajnal Béla.

Eredetileg matematika- földrajz szakon szerzett diplomát, majd később a statisztika felé vezette az útja. Összesen 25 országban szerzett tapasztalatot, 10 folyóiratban publikált (például a Magyar Tudományban, a Magyar Szemlében, a Statisztikai Szemlében, a Területi Statisztikában és a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemlében), vezette a KSH megyei szervezetét és a felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak is átadta tudását. A Magyar Tudomány kategória jelöltje több évtizedes tudományos munkájáért kapta meg a kitüntetést. A területfejlesztési, a társadalomstatisztikai és a demográfiai folyamatok kutatójának vallja magát.

Az akadémiai bizottság tagja

– Kemecsén nevelkedtem, ahol a helyi iskola kiváló tanárai ébresztették fel bennem a tudás iránti vágyat. Nyíregyházán jártam középiskolába, egyetemista pedig Debrecenben lettem – idézte fel diákkorát. Hozzátette, hogy hűséges lett a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyhez, ahol 1974-ben telepedett le. Kétszer hívták a fővárosba komoly pozícióba, de nem tágított. Felesége, Ágnes a nyíregyházi Kossuth-gimnázium nyugdíjas biológia-kémia szakos tanára, fiai (Béla és Tamás) mindketten közgazdászok, a banki szférában dolgoznak. Unokái sportos életet élnek: Dóra (11) kosarazik, Balázs (16) pedig a labdarúgással kötött barátságot.

– Több mint három évtizedet töltöttem KSH-nál, ebből huszonegy évig voltam megyei igazgató. Ezzel párhuzamosan végeztem a tudományos munkát és a felsőoktatási tevékenységet. Az ismeretterjesztői szerepvállalásom is kiteljesedett, jelenleg a TIT elnöke vagyok. A Kelet-Magyarországban az elmúlt négy évtizedben mintegy ötszáz írásom jelent meg. Nyugdíjasként az aktív pihenés mellett közigazgatási vizsgákra készítek fel, szakmai cikkeket lektorálok, tanulmányokat írok, PhD-hallgatók témavezetője vagyok, emellett sokat olvasok (egyre több szépirodalmat), és szívesen gondolok vissza az utazási élményekre. Nemzetközi megfigyelő, EU- és ENSZ-kiküldött lehettem Macedóniában, Moldovában, Koszovóban, Albániában és az Észak-Ciprusi Köztársaságban, Ouluban pedig vendégprofesszorként számítottak rám.

– A Prima-különdíj átvételekor nemcsak a szüleimre és a családtagjaimra gondoltam köszönettel, hanem a Központi Statisztikai Hivatalban dolgozó kiváló munkatársaimra (közülük első helyen az osztályvezetőkre) is, akik akkor is vitték a munka derékhadát, amikor tanítottam vagy tudományos konferenciákon vettem részt.

Tanított a Debreceni Egyetem négy karán, a Nemzeti Közszolgalati Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Kodolányi János Főiskolán és a Nyíregyházi Főiskolán is. Idestova három évtizede tagja az akadémiai bizottságnak. Kiszámolta: mintegy 20 ezer hallgatót tanított az évtizedek során.

 


Prof. dr. Hajnal Béla

Szül. idő, hely: 1948. január 15., Budapest

Foglalkozása: habilitált főiskolai tanár

Munkahely: Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar (2013-tól nyugdíjas)

Diplomái: matematika-földrajz szakos középiskolai tanár (KLTE, 1971), felsőfokú statisztikai oklevél (KSH, 1975), természettudományi doktor (KLTE, 1976), a közgazdaságtudomány kandidátusa (1985), szakmaival bővített középfokú angol nyelvvizsga (1991), a földtudományok habilitált doktora (Debreceni Egyetem, 2006).

Kitüntetése: Fényes Elek-díj (1999)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában