Helyi közélet

2016.01.28. 17:46

A Kárpátaljai Görögkatolikus Egyház 25 éves legalizációjára emlékeztek Kisvárdán

Kisvárda - A kiállítás a negyven évig illegalitásban élő kárpátaljai görögkatolikus egyház betiltását, életét, útkeresését és 25 éve történt legalizációját mutatja be. A kárpátaljai görögkatolikus egyház a legnehezebb körülmények és a legbrutálisabb üldöztetések között is hűségesen kitartott a hit és a magyarság mellett.

Kisvárda - A kiállítás a negyven évig illegalitásban élő kárpátaljai görögkatolikus egyház betiltását, életét, útkeresését és 25 éve történt legalizációját mutatja be. A kárpátaljai görögkatolikus egyház a legnehezebb körülmények és a legbrutálisabb üldöztetések között is hűségesen kitartott a hit és a magyarság mellett.

A „25 éve szabadon – a kárpátaljai görögkatolikus egyház helytállása és tanúságtétele” címmel nyílt kiállítás Kisvárdán a Konferencia Központban, január 27–én, szerdán délután. A kiállítást először Beregszászon 2014–ben, hazánkban pedig az elmúlt év novemberében a Magyarok Házában lett bemutatva. Magyarországon most Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán tekinthető meg a kiállítás február 10–ig.

A kiállítás fővédnöke Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

A kiállítás megnyitón köszöntőt mondott: Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, aki szólt arról, hogy a kárpátaljai görögkatolikus egyház a legnehezebb körülmények és a legbrutálisabb üldöztetések között is hűségesen kitartott a hit és a magyarság mellett. Köszönetét és mélységes elismerését fejezte ki a kárpátaljai görögkatolikus egyháznak, és azt mondta, hogy mindig, minden körülmények között számíthatnak a város és a térség, a Felső–Szabolcsban élők segítségére.

Szocska Ábel OSBM, Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója is köszöntötte a kiállítást, hangsúlyozván, hogy igazi tanúságtétel a kárpátaljai görögkatolikusok elmúlt évtizedeinek élete. Saját gyerekkori élményét, a karácsony ünnepének felidézését említette meg, hogy a kertek alatt is, de mindenhova eljutottak karácsony ünnepét köszönteni. Megköszönve, hogy Kárpátalja szomszédságában Kisvárdán is lehetőség van bemutatni, hogy kárpátaljai görögkatolikus egyház, s a hívek, a legnehezebb körülmények és a legbrutálisabb üldöztetések között is hűségesen kitartott a hit és a magyarság mellett.

Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke, az elmúlt évtizedeket idézte fel megemlítve azt, hogy az üldöztetésekor, és a börtönökben is megmaradt a hit, melynek bizonyítéka az a sok ereklye, ami a kiállítás féltett kincsei is egyben. Felidézte azt, hogy voltak olyan papok, akik a börtön szenvedéseit, kenyérből készült rózsafüzérekkel tették elviselhetőbbé.

A kiállítást Marosi István a beregszászi főiskola görögkatolikus lelkésze szervezte és rendezte. A megtekinthető tárgyakat bemutatva kiemelte: a görögkatolikus mártír papokra és családokra úgy tekintenek, mint akik éltetik és erősítik egyházmegyéjüket. Méltatta azokat a híveket, akik mindvégig kitartottak a görögkatolikus vallás mellett. „Mi mindvégig görögkatolikusok voltunk, és így is akarjuk megélni hitünkben” – fogalmazott. A tárlat az üldöztetés éveit mutatja be tablókon, tárgyakon, könyveken keresztül. Egyebek között látható az elhurcolt görögkatolikus papok életrajza, fényképei, népi imakönyvek, lágerben és illegalitásban használt liturgikus tárgyak. Kiállították az 1949–ben huszonöt évnyi kényszermunkatáborra ítélt felsőveresmarti görögkatolikus pap, Bendász István hagyatékának egy jelentős részét, illegalitásban vezetett sematizmusokat, papi nyilvántartásokat, anyakönyveket, az illegalitásban működő papok adatait.

A megnyitón közreműködött a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola növendékei.

A megnyitó zárásaként az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémia kamarakórusa egyházi énekekkel tette még feledhetetlenebbé a látottakat.

 

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában