Helyi közélet

2016.01.15. 16:50

A magyar kultúrát ünnepeljük

Nyíregyháza - Megemlékezés, koszorúzás, versmondó verseny és pódiumműsor is színesíti az idén a magyar kultúra napját.

Nyíregyháza - Megemlékezés, koszorúzás, versmondó verseny és pódiumműsor is színesíti az idén a magyar kultúra napját.

Péntek délelőtt tíz órától szónokversennyel kezdődik el a megyében a magyar kultúra napjának idei ünnepségsorozata. A megyei önkormányzat, valamint a Kölcsey Társaság és a „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület által szervezett nyitóeseményen két szabadon választott és egy kötelező témával bizonyítják szónoki rátermettségüket a történelemben is jártas középiskolás fiatalok.

A vetélkedés fontosságát külön is mutatja, hogy a győztesekre szombaton, azaz január 16-a délutánján is komoly szerep hárul. Ismét a megyeháza ad helyet az ilyenkor hagyományos megemlékezéseknek, ahol a köszöntők után ezúttal Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész méltatja nemzeti Himnuszunk költőjét, Kölcsey Ferencet.

A programban a szónokverseny győztesein kívül tárogatómuzsika, kórusprogram és szavalat is emeli majd az ünnep fényét. Ezt követően a megyeháza előtt megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát.

Vers és versengés

A megyei ünnepségsorozat január 17-én folytatódik Szatmárcsekén, ahol a református és római katolikus egyházak vezetői hirdetnek igét, majd Ág István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító ünnepi beszédét követően átadják a Kölcsey-emlékplakettet.

A megyeszékhelyen január 22-én tartják a városi ünnepet. A nap egyik érdekessége az a kiállítás lesz, amelyet a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár a saját helyismereti anyagából Kölcsey-emlékeket felvonultatva mutat be.

A nap délutánján pedig megyebeli és határon túli középiskolás diákoknak rendeznek a költőfejedelem nevével fémjelzett vers- és prózamondó versenyt, ahol Kölcsey alkotásai mellett más magyar szerzők művei is megszólalnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában