Helyi közélet

2016.01.25. 17:39

Megdöbbentő, miket hajítanak a kályhába - börtönbüntetés járhat érte

Nyíregyháza - "Amíg szemetet égetünk, addig saját magunkat és a környezetünket is mérgezzük, tehát a rövid távú megoldásért feláldozzuk a jövőt... Hazánkban többen halnak meg évente a légszennyezettség miatt, mint közlekedési balesetben."

Nyíregyháza - "Amíg szemetet égetünk, addig saját magunkat és a környezetünket is mérgezzük, tehát a rövid távú megoldásért feláldozzuk a jövőt... Hazánkban többen halnak meg évente a légszennyezettség miatt, mint közlekedési balesetben."

Százezrek égetik otthon a szemetüket, nem gondolva arra, hogy a súlyosan rákkeltő anyagok levegőbe juttatásával emberi életeket sodornak veszélybe. Megdöbbentő, mi minden tűnik el a kályhákban: műanyag hulladék, ruha, cipő, autógumi. A Greenpeace természet- és környezetvédelmi szervezet szerint van olyan része az országnak, ahol a kommunális hulladék egyharmadát juttatja ilyen módon a levegőbe a lakosság.

Számtalan negatív hatása van

Az állam jogellenes és büntetendő cselekménynek minősíti az engedély nélküli hulladékégetést. Az engedély nélkül erre a célra kivágott vagy készített fát (hasáb, brikett) és a gyújtóst leszámítva papírhulladékot, festékkel vagy műanyaggal bevont fát sem szabad égetni. Azaz fával, fahulladékkal és papírral lehet fűteni, de ragasztott vagy festékes fával nem. A hulladékkal összefüggő jogellenes tevékenység – veszélyes hulladék esetén – akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

– Hazánkban többen halnak meg évente a légszennyezettség miatt, mint közlekedési balesetben. A levegőszennyezés egyik – nagy elhanyagolható – forrása a kommunális hulladékok eltüzelése. Fűtési célból a szennyező anyagok egész tárházát juttatjuk a levegőbe, így rövidítve meg a saját és a környezetünkben élő emberek életét – mondta el érdeklődésünkre Zalatnay László, az Energia és Környezet Alapítvány elnöke. Hozzátette: más negatív hatásai is vannak a szemétégetésnek: impotencia, magzatkárosodás, idegrendszeri problémák, daganatos megbetegedések.

– Amíg szemetet égetünk, addig saját magunkat és a környezetünket is mérgezzük, tehát a rövid távú megoldásért feláldozzuk a jövőt. Bár törvény tiltja, mégis elterjedt tüzelőanyagként tartjuk számon a háztartási hulladékot. A jelenség felszámolásához az okokra is érdemes ránéznünk. Sokan tudatlanságból tüzelik a háztartási hulladékot, mások pedig szükségből. A jövedelemhiány és a téli hideg együttesen eredményezi ezt a megoldást.

Rövid távon eredményt elérni

– A szegénység azonban önmagában még nem lenne ok a hulladékégetésre. Ha az épületeink megfelelően szigeteltek lennének, akkor a mai felhasznált energia töredéke elegendő lenne a meleg biztosítására. De hogy fognak azok az emberek drága szigetelést vásárolni, akiknek a tüzelőre sem futja? Sokféle természetes anyaggal is lehet szigetelni, aminek a beszerzési költsége minimális, vagy akár ingyenes. Közösségi összefogással pedig a munkálatok is megvalósíthatóak lennének – jegyezte meg Zalatnay László.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország január 25-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában