Helyi közélet

2016.02.10. 13:00

Menesztették a színházigazgatót - "Kedves András! Áldozata vagy egy új színházi világnak..."

Nyíregyháza - Mindenki találgat, mindenki tudni véli, hogy mi történt, de senki sem nyilatkozik, az eseményeket balladai homály fedi. Hallgatnak a döntéshozók: sem az okokról, sem a lehetséges következményekről nincs információnk.

Nyíregyháza - Mindenki találgat, mindenki tudni véli, hogy mi történt, de senki sem nyilatkozik, az eseményeket balladai homály fedi. Hallgatnak a döntéshozók: sem az okokról, sem a lehetséges következményekről nincs információnk. Persze, nagyon sok hír kering, de mivel ezek hitelessége megkérdőjelezhető, nem szeretnénk őket közölni. Egy, a neve elhallgatását kérő művész megerősítette azt az információnkat, hogy az igazgató több, régóta a színházat erősítő művésztől is meg akart válni, ez pedig a társulat ellenállásába ütközött. Úgy tudjuk, hogy a kinevezett igazgató, Kirják Róbert csütörtökön tájékoztatja a dolgozókat az elképzeléseiről, a városvezetés pedig a jövő héten egyeztet a társulattal.

Nyílt levél a szakmának

Kiss Csaba rendező, akit tavaly márciusban hasonló körülmények között váltottak le a Miskolci Nemzeti Színház éléről, a Facebookon közzétett nyílt levelében biztosította együttérzéséről Schlanger Andrást.

„Kedves András! Mélységesen együttérzek veled. Áldozata vagy egy új színházi világnak, amelyben az elvtelenség, a gyávaság, a szolidaritás teljes hiánya lépett a szakmai tisztesség és felelősség helyére. Közel egy évvel ezelőtt ugyanígy ültem én is a politikai rinocéroszok és ambiciózus kollegák által ácsolt szégyenpadon ... Most rád került a sor. Előjelek és magyarázat nélkül, első saját évadod tervezése közben. A szakmát annyira meglepte a hirtelen akció, hogy a Keszég László vezette Színházi Társaság még nem tudott reagálni, de nyilván fog. A Teátrumi pedig majd eldönti, hogy testületként vagy magánemberek, kollegák útján foglaljon állást. Ha lenne bennünk szakmai méltóság, aláírást gyűjtenénk, tiltakoznánk és kiállnánk melletted. Azért, hogy hozzák nyilvánosságra, indokolják meg, hogy milyen alapon váltottak le. ... Fel a fejjel, barátom! Méltatlanság, ami veled történt, de remélem, hamar túl jutsz rajta.”


Nyíregyháza - 2016. február 9-én Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere indoklás nélkül, rendes felmondással megszüntette Schlanger András, a Móricz Zsigmond Színház Nonprofit Kft-ben betöltött ügyvezetői megbízatását - tudtuk meg Rendes Sándor sajtószóvivőtől.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában