Helyi közélet

2016.02.25. 16:20

Visszafogott CSOK-olózás - kevesen igénylik a támogatást

Nyíregyháza - Eddig rengeteg az érdeklődés, de kevés a konkrét igény a támogatásra.

Nyíregyháza - Eddig rengeteg az érdeklődés, de kevés a konkrét igény a támogatásra.

Sokan érdeklődnek a bankoknál a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) új lehetőségeiről, de a jogszabályváltozások és az új építésű lakások alacsony száma miatt egyelőre kevesen igényelték a támogatást – írja a Magyar Idők. Lapunk megkereste a Szabolcs Takarékszövetkezetet, ahol a családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos eddigi tapasztalatokról érdeklődtünk.

Bármelyik fiókban

– Az igényléseket az év eleje óta a Szabolcs Takarék bármelyik fiókjában benyújthatják az ügyfelek – kezdte lapunk tájékoztatását Bede József elnök-igazgató, aki elmondta azt is: az érdeklődő ügyfelek száma több százra tehető, akiknél ahány élethelyzet, annyi speciális kérdés. Az érdeklődők között az egy- és kétgyerekesek vannak túlsúlyban, ők javarészt használt lakást szeretnének vásárolni.

– Közel húsz jóváhagyott ügyletünk van, melyek szerződéskötési fázisban vannak – fogalmazott Bede József, majd hozzátette: több a már meglévő gyerek utáni támogatási igény, a gyermekvállalás inkább a harminc év alatti fiatal házasokra jellemző. Az elnök-igazgató szerint előfordul, hogy kétgyermekes szülők vállalnának harmadik gyermeket, de az ő számuk a kisebb. – Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nem teljesült gyermekvállalás utáni „szankciók” óvatosságra intik az ügyfeleket – vélekedett Bede József elnök-igazgató, aki az eddigi tapasztalatai alapján úgy gondolja, jellemzően használt lakás vásárlására szeretnék fordítani az ügyfelek a támogatást, de sokan érdeklődnek a bővítés iránt is.

Hasznos információval szolgál az iroda

A Pénzügyi Irodahálózat ugyan hitelt és CSOK-ot nem közvetít, de jó tanácsokkal szolgálhat a pénzügyekben kevésbé jártas emberek számára. A nyíregyházi iroda tapasztalatairól Morvai Gábor koordinátor számolt be lapunknak.

– Szerencsére tőlünk, pártatlan tanácsadóktól is informálódnak, hiszen mi úgy adunk felvilágosítást, hogy nem vagyunk érdekeltek az üzletkötésben. A megkeresések többsége többgyermekes családoktól érkezett, akik a használt és az új építésű ingatlanok megvásárlásának feltételeiről is érdeklődtek. Több olyan ügyfél járt nálunk, akik tőlünk tudták meg, hogy nem csak három gyermek után, új építésű lakás vásárlása esetén jár a CSOK, hanem akár egy gyermekre és használt ingatlan megvásárlásakor is igényelhető. Egy érdeklődő nálunk „világosodott meg”, hogy a CSOK-igényléssel nem jár szükségszerűen együtt hitelfelvétel is – közölte Morvai Gábor, aki elmondta: a nyíregyházi irodába ­tízen kopogtattak be CSOK-kal kapcsolatos kérdésekkel.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában