Helyi közélet

2016.03.12. 12:34

Így változtak a vásárlói szokásaink a vasárnapi zárva tartás óta

Nyíregyháza - A vasárnapi zárva tartás alapvetően változtatta meg a vásárlói szokásokat. De pontosan hogyan is?

Nyíregyháza - A vasárnapi zárva tartás alapvetően változtatta meg a vásárlói szokásokat. De pontosan hogyan is?

Kétszázötvenmilliárd forint pluszforgalomhoz jutottak a hét utolsó napján is nyitva tartó kisvállalkozások a kötelező vasárnapi pihenőnap bevezetése óta eltelt közel egy évben – derült ki a online pénztár­gépek adataiból.

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa azt mondta erről: a kötelező vasárnapi pihenőnapról szóló törvény tavaly március 15-ei hatálybalépése óta eltelt 49 héten – az online kasszák mért adatai szerint – míg korábban 142 milliárd forint volt a vásárlók heti átlagos költése a kereskedelemben, addig a boltzár óta 164,3 milliárd forintra ugrott ez az összeg. A napi kiadások átlagban 20,2 milliárdról 23,4 milliárd forintra nőttek a bevezetéstől 2016. február 21-éig vizsgált időszakban.

Az egyéves évforduló apropóján arra voltunk kíváncsiak, hogyan változtak a vásárlói szokások, és mik a tapasztalatok kicsiknél és nagyoknál.

Ők is egy család…

– Az egyik szemem sír, a másik meg nevet – fogalmazott Nagy István, aki immár két évtizede tulajdonosa egy kis élelmiszerboltnak, így érzékeltetve: felemás a kép még akkor is, ha valóban bevételnövekedést hozott a törvény.

– Persze, hogy örülünk a vasárnapi magasabb forgalomnak, bár az első hónapok lendülete már megtört. Akkor levegőt sem kaptam vasárnap, az utcán is álltak a vevők, most már csendesebb a hét utolsó napja – ismerte el István. – A kereslet is átalakult, a nagybevásárláskor elfelejtett termékek keresettebbek lettek: több fogy fogkrémből, cukorból, lisztből, olajból. A nyíregyházi kereskedő most úgy érzi, elfáradt.

– Nincs olyan vasárnapunk, amikor a család együtt tudna lenni, mert vagy én vagyok, vagy a feleségem van a boltban. A nagyi persze ennek örül, csak faramuci a helyzet: a mi családunkat nem kell védeni? Ma sem értem, miért nem dolgozhat az alkalmazott, ha vállalja a munkát, én pedig megfizetem az ezért járó maximális díjat – morfondírozott István, aki nem tudja, meddig bírják még így.

Egy vidéki kiskereskedő szerint a vasárnapi zárva tartás miatt lényegesen nem nőtt volna a forgalom.

– Van olyan vasárnap, amikor a bevétel igen magas, de akadnak olyan napok is, amikor alacsonyabb a vártnál – mondta Katalin. – Lényegesebb változást inkább abban látok, hogy más településről érkezők is vásárolnak a boltban. Sok tulajdonos piaci engedéllyel működteti a helyet, de akadnak, akik családtagokkal oldják meg a „ki árusíthat” kérdést.

Máskor költünk

– Az elmúlt év tapasztalata alapján a vasárnapi zárva tartás alapvetően változtatta meg a vásárlói szokásokat. A heti egy nappal kevesebb vásárlási lehetőség egy jóval tudatosabb fogyasztói magatartásformát eredményezett, s ennek megfelelően az adott vásárlás alkalmával jóval többet is költenek a vevők mint azelőtt, így felkészülve a hétvégére – mondta el lapunk kérdésére a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtóosztálya.

Megjegyezték azt is: nem meglepő módon a zárva tartás előtti és utáni napok erősödtek a leginkább. Véleményük szerint a nagyobb átlagköltést az is segítette, hogy a kiskereskedelmi forgalom jelentősen nőtt az év folyamán, csakúgy, mint a fogyasztói bizalmi index és a GDP, tehát a vásárlók alapvetően optimistábbak a jelenükkel és jövőjükkel kapcsolatban, ami a fogyasztásban is meglátszik.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 12-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában