Helyi közélet

2016.03.18. 07:27

Perkálhatnak a gyújtogatók: beavatkozás nélkül 100 ezer, beavatkozás esetén már dupla annyi

Nyíregyháza - A tűzesetek 99 százalékát az emberek okozzák – gondatlanságból. A márciusban az eddig keletkezett több mint harminc szabadtéri tűzből tizenkettő alakult ki a négynapos hosszú hétvégén.

Nyíregyháza - A tűzesetek 99 százalékát az emberek okozzák – gondatlanságból. A márciusban az eddig keletkezett több mint harminc szabadtéri tűzből tizenkettő alakult ki a négynapos hosszú hétvégén.

– A szabadtéri tüzek az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején.

A csapadékos időjárás miatt az idén eddig kevesen tudták megkezdeni a kerti munkálatokat, amelyekkel minden esztendőben együtt jár a szabadban keletkezett tűzesetek számának ugrásszerű megemelkedése. A jelenség azonban már észrevehető, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében márciusban az eddig keletkezett több mint harminc szabadtéri tűzből tizenkettő alakult ki a négynapos hosszú hétvégén – tudatta lapunkkal Dóka Imre. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense hozzátette: a száraz aljnövényzetben és avarban könnyen fellobban és gyorsan terjed a tűz. Az esetek 99 százalékát emberek okozzák – gondatlanságból.

Kiszabják a bírságot

Az elmúlt időszakban több esetben is előfordult, hogy a tűzgyújtás anyagi javakat sodort veszélybe, ezekben az esetekben hatósági eljárás indult. Az eljárások során minden esetben vizsgálják, hogy a tulajdonos vagy a földhasználó a tűz megelőzése és továbbterjedésének megakadályozása érdekében betartotta-e a művelési ágazatnak megfelelő követelményeket. A vizsgálat nemcsak a tűz keletkezésével érintett, de a vele szomszédos, műveletlen területekre is kiterjed. Ha a hatóság a vizsgálat során hiányosságot vagy szabálysértést észlel, a földterület használójával vagy tulajdonosával szemben szabálysértési eljárást kezdeményezhet. A hatóságnak a gondatlan tűzokozóval szemben tűzvédelmi bírságot kell kiszabnia, melynek összege a tűzoltói munkától függ: beavatkozás nélkül minimum százezer, tűzoltói beavatkozás esetén legalább kétszázezer forint.

Külterületen a tűzvédelmi hatóság engedélyével irányított égetés végezhető, a kérelmet a tervezett időpont előtt legalább tíz nappal kell benyújtani az illetékes tűzvédelmi hatósághoz. Ugyan a belterületi égetést az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tiltja, de ha az önkormányzati rendeletben megfogalmazott feltételek teljesülnek, lehet égetni. A rendelet megszegése jegyzői, a tűzvédelmi szabálysértés pedig hatósági eljárást von maga után, ami 20 és 60 ezer forint közötti bírság kiszabását teszi lehetővé.

Szabályok, amiket be kell tartani

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendelet értelmében – ha a jogszabály másként nem rendelkezik – a lábon álló növényzet, tarló és a háztartási hulladék szabadtéri égetése belterületen tilos. Külterületen az ingatlan tulajdonosa hatósági engedéllyel legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet. A saját és környezetünk biztonsága érdekében fontos tudni, hogy:

– a kerti zöldhulladék elégetése tilos az ország területén, de az önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik azt bizonyos keretek között (meghatározott napokon és időpontban); az egyéb hulladékok égetése tilos, és a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat;

– a jogszabályokban foglaltak megszegése esetén súlyos pénzbírság is kiszabható.

– a szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül;

– gondoskodjunk megfelelő mennyiségben oltóanyagról;

– soha ne rakjunk egyszerre túl sok éghető anyagot a tűzre;

– a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet;

– erős szél esetén ne gyújtsunk tüzet;

– baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában