Helyi közélet

2016.03.21. 08:55

Vizsgálat, nem kísérlet

Nyíregyháza - Az akár éveken át is tartó gyógyszertesztelésben résztvevőket részletesen tájékoztatják.

Nyíregyháza - Az akár éveken át is tartó gyógyszertesztelésben résztvevőket részletesen tájékoztatják.

Franciaországban halálos áldozattal járt januárban egy gyógyszervizsgálat. Magyarországon történt már kártérítéssel, vagy halállal végződött klinikai vizsgálat?

– Minden betegen történő vizsgálatban, különösen azokban a kórképekben, ahol súlyos betegségről van szó előfordulhat haláleset, ilyenkor mérlegelni kell, hogy ez lehetett-e összefüggésben a vizsgálati szer adásával, vagy nem. A szponzor és a hatóság is figyelemmel kíséri ezeket az eseteket, és mindig az előny/kockázat szempontjából mérlegel.

Kötelező a biztosítás

– Valamennyi vizsgálatra kötelező a szponzornak biztosítást kötnie – ez is az engedélyezés feltétele – de a kártérítési igényt a beteg vagy hozzátartozója a biztosítótól kéri. Nekünk nincs információnk arról, hogy hány ilyen eset történt, amikor kártérítést kapott a beteg – kaptuk a választ az OGYÉI illetékeseitől.

– Jelenleg párhuzamosan több gyógyszervizsgálatunk is van, elsősorban szívelégtelenségben, ischaemiás szívbetegségben szenvedők, infarktuson átesett betegek, asztmások, cukorbetegek, valamint hyperlipideamiával küzdők bevonásával – kezdte lapunk tájékoztatását a nyíregyházi dr. Zilahi Zsolt kardiológus főorvos, klinikofarmakológus.

– A betegeket először is laborvizsgálatnak és alapos kivizsgálásnak vetjük alá, amelyből kiderül, megfelelnek-e az adott kísérlet kritériumainak. Amennyiben a beválasztás sikeres, onnantól kezdve kiemelt figyelmet kapnak a résztvevők. Számukra minden vizsgálat ingyenes, ami a kardiológiai magánrendelésünk keretein belül megvalósítható. Felmerülhet a kérdés, hogy mi az előnye a gyógyszerkísérletekben való részvételnek azon kívül, hogy minden vizit alkalmával részletes vizsgálaton esnek át a páciensek, és szorosabb megfigyelés alá kerülnek – folytatta olvasóink tájékoztatását Zilahi főorvos

Előnyökkel jár

– Az egyik, hogy több esetben, az amúgy is rendszeresen szedett gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt kapja meg a beteg teljesen ingyen. A másik, hogy a legtöbb vizsgálatnál a részvételért kompenzáció jár, melyet utazási költségként vagy étkezési jegy formájában kapnak meg betegeink. A pácienst minden alkalommal felvilágosítjuk az adott vizsgálat céljáról, előnyeiről, esetleges hátrányairól, valamint arról, hogy a gyógyszerkísérletet bármikor abba lehet hagyni. Ezen információk tükrében tud önkéntes alapon, szabadon dönteni, hogy beleegyezik-e a kísérletbe – így Zilahi főorvos.

Nádházi Tibornak igen komoly infarktusa volt 2009-ben, a szívizmának kilencven százaléka sérült. A hatvanhoz közeledő, jelenleg Monokon élő férfi egy, az idén véget érő ötesztendős gyógyszervizsgálat részese.

Segíteni magán, másokon

– Az infarktus után kezelőorvosom, dr. Sántha János említette ezt a vizsgálatot. Zilahi Zsolt főorvos részletesen elmagyarázta a lényegét, az esetleges következményeket. Negyedévente olyan injekciót kapok, amit már korábban emberkísérleteken teszteltek és bizonyos reumatikus betegségeket sikerrel kezelnek vele.

–Aztán kiderült, hogy amolyan mellékhatásként a hatóanyag segíti az izomszövetek, így a szívizom regenerálódását is. Ez pedig az infarktuson átesetteknél hatalmas segítség lehet. A tesztelés alatt azt vizsgálják, hogy milyen pozitív mellékhatásai lehetnek. Az injekciók egyébként több millió forintba kerülnek.

– Miért vállaltam? Egyrészt bízom benne, hogy az én állapotomat is javítja, másrészt jó érzéssel tölt el, hogy a vizsgálat részeseként az eredményeivel másokon is segíthetek – vélekedett Nádházi Tibor.

KM-ML

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 21-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában