Helyi közélet

2016.04.15. 08:05

Figyelmeztető sztrájk és „fekete péntek”: Sok a támogató, kevés a csatlakozó?

Nyíregyháza - A pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkjához az egészségügyisek is csatlakoznak.

Nyíregyháza - A pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkjához az egészségügyisek is csatlakoznak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett ma 8 és 10 óra között. A tiltakozó pedagógusok mára hirdettek szolidaritási akciót Sándor Máriával, a fekete ruhás nővérrel, aki arra kérte az egészségügyi ágazat szereplőit, hogy április 15-én fekete ruhában és fekete szalaggal hívják fel a figyelmet arra: nincs tisztességes betegellátás Magyarországon. Arra biztatta a civileket, hogy ők álljanak ki a kórházak elé fekete ruhában az akciótól eltiltott dolgozók helyett az oktatási sztrájk idején.

– A figyelmeztető sztrájk során munkajogi következményekkel nézhet szembe az a pedagógus, aki az utcán tiltakozik és nem tart órát (ez polgári engedetlenség), míg aki az épületben van, sztrájkolónak minősül – mondta Palkovics László oktatási államtitkár. A figyelmeztető sztrájk törvényes következménye, hogy a sztrájkoló arra a két órára eső arányos bérét legfeljebb a sztrájkalapból kapja meg.

– Tavaly is felvettem, az idén is fekete pólóban megyek pénteken dolgozni, s biztos vagyok benne, ahogy egy évvel ezelőtt, most sem fog senki „belém kötni” azért, mert csatlakozok sok kollégámmal együtt egy olyan megmozduláshoz, amely az egészségügyben látható hibák és hiányosságok megoldására keres választ – mondta Ildikó. A nyíregyházi ápolónő szerint a 8 és 10 óra közötti figyelmeztető sztrájkhoz kapcsolódó „fekete péntek” kifejezhet egy közös akaratot, megmutathatja az összefogás erejét.

– Akár a pedagógusok, akár az egészségügyben dolgozók követeléseit nézzük, nem önös célt szolgálnak, nem a földtől elrugaszkodott elvárások, s mégis úgy tűnik, könnyebb ígérni, mint kompromisszumra jutni – magyarázta az ápolónő, aki havonta alig több mint 100 ezer forintot visz haza, de ettől is jobban bántja, ha azt kell mondania a betegnek: nincs.

– Természetesen tiszteletben tartom azok döntését is, akik nem csatlakoznak az akcióhoz. Teljesen mindegy, hogy pénteken fehérben vagy feketében leszünk, a legjobb tudásunk szerint gyógyítani fogunk, ahogy minden napon.

Csak lélekben sztrájkolnak

– Nem sikerült időben felkészülnünk, rengeteg nyitott kérdés maradt a munkajogi következményeket illetően, így bár sokan egyetértenek a sztrájk céljaival, a pedagógusaink nem csatlakoznak a kétórás megmozduláshoz, zavartalanul folyik majd a tanítás az iskolánkban – mondta el érdeklődésünkre Szulics Zsolt, a nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola szakszervezeti megbízottja. Hozzátette: számít rá, hogy szolidalitásukat azért kifejezik a tanárok azzal, hogy fekete színű vagy kockás mintázatú ruhában, ilyen szalagot viselve tanítanak ma.

KM-BM, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában