Helyi közélet

2016.04.02. 19:10

Huszártelepi álmok: katona, pap, rendőr, kőműves

Nyíregyháza - A politikust köszöntötték az iskola diákjai is, majd ajándékkal kedveskedtek a látogatóknak.

Nyíregyháza - A politikust köszöntötték az iskola diákjai is, majd ajándékkal kedveskedtek a látogatóknak.

Kitárta az ajtaját szombat délután a huszártelepi Sója Miklós Általános Iskola, s néhány fiatal jókedvétől visszhangzott a folyosó, pedig nem is volt aznap tanítás. A kívülállók akkor döbbenhettek rá arra, hogy itt nem mindennapi esemény történik majd, amikor megérkezett az oktatási intézményt fenntartó Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója, Szocska A. Ábel atya, dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere, Petneházy Attila országgyűlési képviselő, valamint Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

Az oly nagyon várt vendég pedig a Bundestag képviselője (CSU), Tobias Zech volt, aki egyben az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlésének Esélyegyenlőségi Bizottságának a tagja is.

A német politikus pénteken érkezett megyénkbe kétnapos látogatásra dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő meghívására, hogy megismerje a roma felzárkózási és oktatási programot.

A szombat délutáni verőfényes napsütésben az iskola udvarán köszöntötték a házigazdák a vendégeket. Szatmár és Bereg honatyája a német politikusról bemutatásként elmondta, hogy az Európai Tanácsban a romaügyi jelentésekért a felelős. A jelen lévők megtudhatták azt is, hogy a migráns kérdésekben mindig Magyarország mellett állt.

– Én kértem meg, hogy jöjjön el ide, személyesen láthassa azt a munkát, amit a Huszártelepen a város és a görög katolikus egyház a lakosságért tesz – tette hozzá dr. Tilki Attila.

Tobias Zech a bemutatása után azonnal megosztotta élményeit a résztvevőkkel:

– A két nap alatt sok érdekes dolgot tanultam Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Nagyon örülök annak, hogy találkoztam olyan polgármesterekkel, akik az „első vonalban ” dolgoznak. A jelentésem elkészítéséhez sok információt kaptam. A romakérdés nemcsak magyarországi probléma, hanem európai gond is, hiszen ez társadalmi nehézség Bulgáriában és Romániában is.

A német politikust köszöntötték az iskola diákjai is, majd fényképeken bemutatták az iskola életét. Tobias Zech a kedvenc tantárgyakról és a távolabbi célokról kérdezte a fiatalokat, akik a népszerű órák között megemlítették a matematikát, a nyelvtant, a rajzot, míg a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre a következőket felelte az öt kisfiú: rendőr, pap, focista, katona, kőműves.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2016. április 4-i számában és a kelet.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában