Helyi közélet

2016.04.15. 17:14

Már most a szakmájuk mesterei

Nyíregyháza - Három iskola nyolc diákja versengett A megye legkreatívabb ipari gépésze, géplakatosa címért.

Nyíregyháza - Három iskola nyolc diákja versengett A megye legkreatívabb ipari gépésze, géplakatosa címért.

Szorgos méhek módjára fúrtak, kalapáltak, hegesztettek a fiúk csütörtökön délelőtt a Complex Trade Kft. nyíregyházi üzemében, ahol A megye legkreatívabb ipari gépésze, géplakatosa címért versenyeztek a szakközép- és szakiskolás diákok. A rendhagyó, nyílt nappal egybekötött megmérettetésre sokan voltak kíváncsiak, így a versenyzőknek nem csupán a korábban megálmodott munkadarabok elkészítésének nehézségével, hanem a sajtó és a látogatók kiemelt érdeklődésével is meg kellett birkózniuk.

Ahogy telt az idő, a lázas munka eredményeként ismerős tárgyak tűntek fel a padokon: hatalmas dobókockává, csinos gyertyatartóvá álltak össze a rideg fémlapok. A nyolc, Kisvárdáról és a megyeszékhely két intézményéből érkező versenyző délután egy órakor a zsűri asztalára tette félbehagyott vagy elkészült művét…

– Talán még soha nem voltunk ilyen sokan az üzemben, de nagyon örülünk, hogy ennyien eljöttek, mert így más szemszögből is megismerkedhetnek a diákok azokkal a technológiákkal, munkafolyamatokkal, melyekről iskolai keretek között tanulnak – mondta el érdeklődésünkre ifjabb Nagy András. Az ügyvezető kiemelte: a verseny nem titkolt célja többek között az, hogy tehetséges, fiatal szakemberjelöltekkel találkozzanak, akikkel a későbbiekben érdemes lehet együtt dolgozni.

Bár a bánkis Simon Szabolcs és osztálytársai túlnyomórészt gépi forgácsolással foglalkoznak az iskolában, szívesen csatlakoztak a nyílt napra érkezőkhöz.

– Szerettük volna tudni, hogy mi vár ránk jövőre, a technikusi vizsga után. Bejártuk az üzemet, megnéztük a gépeket, megismerkedtünk az itt dolgozókkal és a cég vezetőivel – ráadásul ellóg­hattuk a mai gyakorlatot – mesélte nevetve a 17 éves fiú, akinek nagy vágya, hogy a suli után egy autógyárban helyezkedhessen el.

Inczédys sikerek

Amíg mi a vakító napsütésben beszélgettünk a csarnok előtt, odabent az ítészek, Nagy András ügyvezető, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke és Molnár Tamás, a megyei iparkamara szakképzési tanácsadója meghozta a várt döntést.

A verseny győztese, így ebben az évben A megye legkreatívabb ipari gépésze címmel Kurucz Dániel térhetett haza.

– Otthon méhészkedünk, ezért döntöttem úgy, hogy építek egy mézpergetőt – árulta el kérdésünkre a nyíregyházi Inczédy György középiskola végzőse, akinek rövidtávú tervei között szerepel az érettségi megszerzése is.

A megyei iparkamara támogatóként különdíjjal jutalmazta a szintén inczédys Maczkó Lászlót, aki egy gyönyörű gyertyatartót készített a megmérettetés alig négy órája alatt. A 17 esztendős ipari gépész tanulónak gyermekkora óta a fém körül forog az élete, édesapjától örökölte vonzalmát a szakma iránt. A Complex Trade gyakornokaként pedig még inkább elmélyítheti otthonról hozott ismereteit.

– Szeretnék még egy szakmát szerezni, közben az üzemben dolgozni. Már ismerek itt mindenkit, kölcsönösen segítünk egymásnak, ha kell.

KM-CsA

A versenyzők

Tarjányi Gábor – Wesselényi Miklós Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

Háda Máté és Miklósi Gergő – Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Szakképző Iskolája

Balázs Arnold, Maczkó László, Kurucz Dániel, Vajda Krisztián és Mohácsi Márk – Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 15-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában