Helyi közélet

2016.05.10. 16:45

Rejtett, névtelen (meg)mentők

Nyíregyháza - Országosan és regionálisan is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet megyénk mentőszolgálata.

Nyíregyháza - Országosan és regionálisan is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet megyénk mentőszolgálata.

Mindennap halljuk a sziréna hangját, látjuk, ahogy iszonyú sebességgel száguld a mentőautó át városon, határon. Munkájuk nélkülözhetetlen és pótolhatatlan, reflektorfénybe mégis akkor kerülnek, ha valamilyen rendkívüli eset történik, ahogy 2012-ben Gacsályon is.

A terhességének kilencedik hónapjában lévő kismama éppen orvosi vizsgálatra sétált, amikor egy háta mögött érkező autós elgázolta. A 29 éves nő olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínre érkező mentőhelikopter személyzetének megfeszített munkája ellenére sem sikerült megmenteni az életét.

Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Szervezetének orvos-igazgatója lapunknak elmondta: kollégái pillanatok alatt felmérték és mérlegelték a helyzetet, miszerint az édesanyán már képtelenek segíteni, de a hasában lévő kicsit még megmenthetik, sőt, meg kell menteniük! A szakma szabályai szerint eljárva ezért a mentőautóba tették, és császármetszést végeztek. Az anyaméhből kiemelt baba nem lélegzett, nem volt vérkeringése. Újraélesztésbe kezdtek, hogy visszahozzák az életbe a halott csecsemőt, az óráknak tűnő, a valóságban 10–15 percig tartó újraélesztési kísérlet sikerrel járt. Miután stabilizálták a kicsi állapotát, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház újszülött-intenzív osztályán azért küzdöttek az orvosok, hogy felcseperedvén teljes értékű, egészséges életet élhessen.

Információink szerint a kislány jól van, a családjuk külföldre költözött.

Életek sokasága

Hetvenhétezer feladatellátás, 2–2,5 millió megtett kilométer, mindez összesen félszáz mentőautóval, 450 fős dolgozói állománnyal – számszerűsítette a regionális mentőszolgálat tavalyi teljesítményét dr. Pápai György. Érdeklődésünkre elmondta: emberileg és szakmailag is rátermett csapattal, jó eszközparkkal és rendszerkontrollal, ennek köszönhetően országosan és regionálisan is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet megyénk mentőszolgálata – példának okáért a sikeres újraélesztések tekintetében.

– Az esetek 70 százalékában maximum 15 perc alatt mindenhová kiérkezik a mentőautó. A gyors és szakszerű betegellátást nagyban segítik a közelmúltban megvalósult fejlesztések: új mentőorvosi autóval gazdagodott a megye közepe, Baktalórántháza, ahol szintén magas szintű ellátás folyik. Kölcsén és Tiszaadonyban mentőállomások épültek tavaly, tizedére csökkent a vonulási idő. Minden esztendőben sikeresen pályázunk a K&H Bank Gyógyvarázs programjára, így értékes életmentő eszközökkel gazdagodunk – mondta a regionális igazgató, aki szerint a mentősök megbecsültek a lakosság szemében.

– Éppen a napokban támadták meg az egyik esetkocsinkat a szomszédos megyében, de ilyesmi szerencsére ritkán fordul elő. Az emberek látják, tudják, hogy értük dolgozunk, a célunk, hogy segítsünk. A fizetések tekintetében nem vagyunk túlbecsülve, ám úgy tudni, a közeljövőben várható némi béremelés. Valljuk be, a mi szakmánkban kivitelezhetetlen lenne a sztrájk mint érdekérvényesítés, hiszen az még elviselhető, hogy ha egy-egy nap elmarad a tanítás, nem indul el a vonat, az esethez riasztott mentők nem ülhetnek tétlenül, hiszen életek sokasága foroghat kockán!

KM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 10-i számában és a kelet.hu-n


Gacsály – Az elgázolt kismamát már nem sikerült megmenteni, kislánya életben maradása is csak perceken múlt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában