Helyi közélet

2016.05.20. 08:34

(Szélmalom)harcban a bérlőkkel

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Küzdenek az önkormányzatok a bérlakásban élő, fizetni nem szerető, vandál bérlőkkel.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Küzdenek az önkormányzatok a bérlakásban élő, fizetni nem szerető, vandál bérlőkkel.

Hiába minden erőfeszítés, mindig vannak és valószínűleg lesznek is olyanok, akik nem tudják megbecsülni az olcsó bérleményeket, tetemes közüzemiszámla-tartozást halmoznak fel, lelakják az önkormányzati ingatlanokat és nyomtalanul eltűnnek, vagy ami rosszabb, peres úton kell kiebrudalni őket.

Nem cél a kiköltöztetésük

A megyeszékhelyen 1921 önkormányzati bérlakáson osztoznak az igénylők. Bár a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. mindig megegyezésre törekszik a bérlőkkel, nincs könnyű dolguk!

– A március 1-jei kilakoltatási moratórium lejárta óta Nyíregyházán nem költöztettünk ki bérlőket, de fel kívánunk lépni azokkal szemben, akik rendszeresen és hosszú ideje nem fizetik a lakhatás költségét, nem teljesítik az adósságkezelés feltételeit, nem törlesztik hátralékukat, vagyis nem tesznek eleget a bérleti szerződésben és jogszabályban meghatározott kötelezettségüknek – mondta Szabó Edina, a NyírVV sajtóreferense.

Hozzátette: vannak olyanok, akik amellett, hogy több éve nem fizetnek a lakhatásért, nem rendeltetésszerűen használják az ingatlanokat, a lakóközösségbe sem tudnak beilleszkedni. Ez esetben a peres és végrehajtási eljárást követően ki kell költözniük a bérlakásból. Jelenleg több hasonló eljárás van folyamatban. – A NyírVV-nek nem célja a bérlők kiköltöztetése, megállapodásra törekszünk és ha kell, alacsonyabb komfortfokozatú, olcsóbb, megfizethetőbb lakásokat igyekszünk biztosítani számukra. A bérlők egy része viszont nem törekszik a lakás állagának megőrzésére.

Tavaly 105, bérlőktől átvett lakásból 19 lakhatásra alkalmatlanná vált, és csak rendkívül komoly ráfordítással lehet a rászorulók rendelkezésére bocsátani. Az idén bruttó 260 millió forintot fordít a város az ingatlanok üzemeltetésére, helyreállítási és karbantartási munkák végzésére és közös képviseletre – mondta a szóvivő.

A többség vigyáz rá

– Nagy az igény az önkormányzati bérlakásokra – erősítette meg dr. Péter Csaba Fehérgyarmat polgármestere. A városban 49 önkormányzati bérlakás van, ebből 24-et piaci alapon adnak ki, sok a szolgálati lakás, míg 9 szociális bérlakás. Azt tapasztalják, hogy akik költségelven megállapított lakbért fizetnek, vigyáznak az otthonaikra, sajátjukként kezelik.

– A megüresedő piaci bérlakásokra pályázatot írunk ki, s aki a legtöbbet ajánlja, az nyer – mondta dr. Kovács Attila jegyző. – A minimum a három havi díj, de előfordult, hogy valaki többéves díjat ajánlott. A másik szempont, hogy a lakbér havi összege ne haladja meg a család összjövedelmének 25 százalékát – ez a biztosíték arra, hogy a lakó meg tudja fizetni havonta a négyzetméterenkénti 486 forintos díjat. A tartozás nem jellemző.

– Nemcsak a bérlők, de az önkormányzat is figyel arra, hogy a lakások állapota megfelelő legyen, folyamatos a karbantartás, a javítás, ennek költségét a befolyó bérleti díjakból fedezzük – említette a jegyző és hozzátette: kétségtelen, hogy a szociális bérlakások – az ott élők nehéz anyagi helyzete miatt is – rosszabb állapotban vannak, de a többség törekszik arra, hogy vigyázzon a lakásra.

KM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 20-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában