Helyi közélet

2016.05.23. 10:54

Tartalék az első sorban

Nyíregyháza - Senki nem mondhatja, hogy soha többé nem kerülhet rá sor…

Nyíregyháza - Senki nem mondhatja, hogy soha többé nem kerülhet rá sor…

Már három év önkéntes szolgálatot tudhat maga mögött a Nyíregyházi Egyetem programtervező-informatikus hallgatója, ifj. Tóth Ernő szakaszvezető.

Fegyelem, figyelem, jó értelemben vett szigor és rend.

A döntést 2013 tavaszán hozta meg, s az év nyarán át is esett a 25 napos alapkiképzésen. Személyes érdeklődése mellett családi hagyományokat ápol, hiszen édesapja is a honvédség kötelékében dolgozik. A kiképzés jó alapokat adott az alaki gyakorlattól a fegyverismereten át az elméleti ismeretek elsajátításáig. Ő toborzóirodán tett eleget kötelezettségeinek. Sok embernek beszélt már az önkéntes szolgálatról, ajánlotta is, és tapasztalatai szerint sokan érdeklődnek is a rendszer iránt. Vagyis úgy véli: a korosztálya fogékony a hon védelmének erre a kevésbé kötött, de elhivatott formájára – de mit is jelent a honvédelem a most 23 éves fiatalember és generációja számára?

– Nehéz kérdés… Első gondolatban természetesen a haza megvédését fegyverrel is a külső ellenséggel szemben, de szerencsére ma erre nincs szükség. Az is igaz viszont, hogy soha nem lehetünk biztosak abban, hogy erre nem kerülhet sor valamikor, ezért kell a készségek és képességek birtokában lenni – áll a válaszban a bölcs előrelátás.

Fegyelem, figyelem

– Ugyanakkor nemcsak háborús helyzetben fordulhat elő, hogy magyar embereket kell megvédeni – emlékeztet Tóth Ernő –, bármilyen természeti csapás, katasztrófa azonnali segítséget igényel, s az önkéntesek ilyenkor is tettre készen várják a feladatot.

Más szempontból is fontosnak tartja jelentkezését az Önkéntes Tartalékos Rendszerbe. – A kiképzés 25 napja alatt sokat tanultam, s itt nem csak a honvédelmi ismeretekre gondolok. Fegyelem és figyelem, jó értelemben vett szigor, rend és rendszeresség – ezek mind fontosak és hasznosak a civil életben is – értékeli az első három önkéntes évét ifj. Tóth Ernő szakaszvezető.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában