Helyi közélet

2016.05.26. 13:04

Városi közgyűlés: Új óvoda, új térfigyelő kamerák és új kifutó a hópárducnak

Nyíregyháza - Döntött a közgyűlés: tovább fejlesztik az eddig is méltán Európa-hírű Nyíregyházi Állatparkot.

Nyíregyháza - Döntött a közgyűlés: tovább fejlesztik az eddig is méltán Európa-hírű Nyíregyházi Állatparkot.

Újdonság gyanánt városkártyát és a turistakártyát vezethetnek be a megyeszékhelyen a Digitális Magyarország nyíregyházi alprogram keretében. Aki a plasztikkártyát használja, számtalan kedvezményt vehet igénybe.

Kártya a Kölcseybe, a Krúdyba

Hamarosan két középiskolába (a Kölcseybe és a Krúdyba) is ilyen kártyával lehet majd belépni, ezen kívül az utóbbi oktatási intézményben és a Zrínyiben mindezt szeretnék kiterjeszteni az iskolai étkeztetésre is. Lövei Csaba (MSZP-DK-Együtt-PM-F.E.-Összefogás) azt firtatta, hogy miért épp a Kölcsey és a Krúdy lett a kiválasztott, miközben szerinte hasznosabb lenne problémásabb iskolában tesztelni a beléptetést. Dr. Kovács Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) válaszában hangsúlyozta, hogy tudatosan, a komplex szempontok alapján tették le a voksot az ominózus tanintézmények mellett, hogy a kedvező tapasztalatok után a nehezebb helyzetben is tudják alkalmazni a kártyát.

Hunyadi János (MSZP-DK-Együtt-PM-F.E.-Összefogás) üdvözölte a létesítendő óvodát a Jósa András Oktatókórház területén, viszont fájlalja, hogy a legzöldebb terület tűnik el emiatt. Jászai Menyhért alpolgármester (Fidesz-KDNP) emlékeztetett az előző közgyűlés döntésére: elfogadták a zöldterület fejlesztési csomagot. A környezetvédelem mellett ezúttal prioritást élvezett az a tény, hogy nagy szükség van az új óvodára.

Minden képviselő támogatta a látogatócentrum építését és a hópárduc kifutó építését a Nyíregyházi Állatpark területén.

– A látogatócentrum lesz Sóstó kapuja. Csomagmegőrző, pénzváltó, digitális látványvilág, kerékpártároló, házi múzeum és parkoló is létesül, vagyis a jelenleg szétszórtan működő funkciók központi helyre kerülnek – fejtegette Gajdos László, az állatpark agilis igazgatója. – A hópárduc kifutójának kiépítése is nagyon indokolt. A világ legveszélyeztetettebb nagymacskájára nagyon figyel a közvélemény. Nálunk egy évtizede van hópárduc, de nem sikerült szaporodnia. Ezért új hely kell neki. Olyan körülményeket teremtünk, ahol egyrészt láthatják a vendégek, de el is tud húzódni. A mostani helyére a puma költözik, az új kifutót a Zöld Piramis mögé tervezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában