Helyi közélet

2016.06.15. 10:02

Megérte elmélyülni a kémia tudományában

Nyíregyháza - A Krúdy-gimnázium tizedikes diákja, Czakó Áron felsőbb évfolyamosokat megelőzve lett országos nyolcadik helyezett.

Nyíregyháza - A Krúdy-gimnázium tizedikes diákja, Czakó Áron felsőbb évfolyamosokat megelőzve lett országos nyolcadik helyezett.

Czakó Áron a most befejeződő tanévben volt tizedikes diák, de már ennek a tanítási esztendőnek úgy vágott neki, hogy kémiából érvényes záróvizsgával rendelkezett. Ezzel pedig azt érte el, hogy indulhasson az országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV), hiszen ott a 11-12. évfolyamos tananyagból állnak a feladatok.

A Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium diákjának megérte a fáradtság, hiszen az I. kategóriában (a tantárgyat heti két tanítási órában tanulók között) az országos nyolcadik helyezést szerezte meg. Ezzel máris száz pontja van a majdani felvételi vizsgákra, és cseppet sem mellesleg bejutott a diákolimpiai kiválasztóra, ahol ugyan a csupa magasabb évfolyamú diákból álló négytagú csapatba nem került be, de tartalékként számítanak rá a jövő évi nemzetközi megmérettetés során.

Persze, Czakó Áron kémiasikerei nem minden előzmény nélküliek, hiszen az előző tanévben az Irinyi János középiskolai kémiaverseny megyei aranyérmeseként az országos hatodik helyezést is megszerezte. Mindezt úgy – hangsúlyozzuk –, hogy általános tagozatos, hatosztályos rendszerbe járó gimnazista. És hogy miért éppen a kémia?

– Szaktanárom, Némethné Horváth Gabriella még hetedikes koromban benevezett egy kémiaversenyre, holott, ezt őszintén mondom, akkor még nem különösebben érdekelt a tantárgy – szerénykedett a ma már a szaklapokat angolul is olvasó Czakó Áron. – Ebből apukám arra következtetett, hogy komoly terveim vannak a kémiával, netán a testvéremhez hasonlóan engem is az orvosi egyetem irányába tud terelgetni. Nem bántam meg, hogy tanácsára jobban elmélyültem a tantárgy rejtelmeiben, mert nagyon megszerettem, úgy az elméleti, mind a gyakorlati részét, bár a kettő szorosan egymásra épül. És bár orvos nem leszek, vegyészmérnöknek készülve szeretnék majd kutatási tevékenységet végezni.

Általános tagozatos gimnazistaként a felsőbb évfolyamokban már nem is lesz kémia órája Áronnak, akit azonban matematikából és fizikából sem kell félteni – e két tantárgy emelt óraszámú fakultációját fel is vette kiegészítésképpen. Hogy az angolról ne is szóljunk, hiszen – a középiskolai kémiai lapok pontversenyében szerzett második, majd első helyezése után – a középiskolai kémiai lapok angol szakfordítási versenyében is harmadik helyezést ért el.

S míg Czakó Áron a különböző remek versenyeredményeket halmozta, addig felkészítője, Némethné Horváth Gabriella megkapta a Kiváló Felkészítő-Tehetséggondozó Tanár díját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában