Helyi közélet

2016.06.08. 09:12

Növényvédő szerek: barát vagy ellenség?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A növényvédő szerek használatának következményeiről nem egyezik a Greenpeace és a kamara álláspontja.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A növényvédő szerek használatának következményeiről nem egyezik a Greenpeace és a kamara álláspontja.

Greenpeace egyik jelentése szerint a növényvédő szerek a mezőgazdaság legnagyobb ellenségei; az agrárgazdasági kamara nem ért egyet ezzel a megállapítással, szerintük a magyarországi helyzet sokkal jobb, a növényvédő szerek segítik az eredményes gazdálkodást.

Mindent irtanak

Az „Európa növényvédőszer-függősége – Hogyan teszi tönkre a környezetünket az iparszerű mezőgazdaság?” című dolgozat szerzői kitérnek arra, hogy a legtöbb gazdálkodó a haszonnövényeit rutinszerűen többféle vegyszerrel kezeli ahelyett, hogy ezeket csak utolsó lehetőségként, a ritkán előforduló erős fertőzöttség esetén vetné be.

– A növényvédő szerek azonban nemcsak a kártevőket pusztítják, hanem azzal párhuzamosan a hasznos élőlényeket is – állítja a tanulmány.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nem érzékeli ennyire veszélyesnek a helyzetet. A kemikáliák felhasználása az intenzív gazdálkodás velejárója, ami a hazai szükséglet és az exportalap megteremtéséhez kell. Jelenleg a legtöbb kultúrnövény sikeres termesztése elképzelhetetlen az okszerű növényvédelem nélkül – reagált a Greenpeace jelentésére Rácz Imre, az agrárgazdasági kamara megyei elnöke. Hozzátette: Magyarországon – kutatások alapján – a hektáronkénti műtrágya-felhasználás nem éri el a jogszabályi felső határt, és a vegyszerek esetén is inkább a spórolás okoz gondot, nem pedig a túlzott használat.

– A zöldszervezet által említett, megoldásként felhozott ökológiai gazdálkodás eddig is fontos szerepet töltött be a hazai gazdálkodásban. A kamara mindenben támogatja azokat a gazdákat, akik fontolgatják, hogy átállnak az ökológiai művelésre. Ennek eredményeként ugyanis magasabb hozzáadott értékű termék jön létre, aminek az alapanyag-termelésre beállt magyar termelési struktúrában kiemelt szerep jut, illetve fontos piac is nyílik meg előtte – fogalmazott Rácz Imre.

Az ökológiai gazdálkodás a megoldás

A Greenpeace szerint az ízeltlábúak populációinak összeomlása egész Európában megfigyelhető, ami egybeesik a különféle rovarevő fajok, mint például a fecskék és a seregélyek egyedszámának nagyarányú csökkenésével is. Ugyanakkor a magevő szántóföldi madarak állományait a gyomirtó szerek veszélyeztetik azzal, hogy meggátolják ezek szaporodását: eltűnnek a gyommagvak, így a madarak táplálékforrásai beszűkülnek.

A szervezet megállapítása szerint a vegyszerek és vegyszermaradványok megjelennek a táplálékláncban, tönkreteszik a talajt, a vizeket és a levegőt, számos létfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatást veszélyeztetnek: a beporzást, a vizek természetes tisztulását vagy a talaj termőképességét, ráadásul nem csak ott szennyeznek, ahol használják őket.

A Greenpeace meglátása szerint nem az új növényvédő szerek fejlesztése a megoldás, hanem az, ha minél többen állnak át az ökológiai gazdálkodásra.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában