Helyi közélet

2016.06.15. 10:44

Ön is segíthet a betegeken! Vérplazmaközpont nyílt Nyíregyházán

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen nyitotta meg második vérplazmaközpontját a CSL Plasma.

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen nyitotta meg második vérplazmaközpontját a CSL Plasma.

Egyetlen vérzékenységben szenvedő beteg egyévi ellátásához, az életben maradásához létfontosságú ké­szít­mény előállításához 1200 plazmadonáció kell.

Csak Magyarországon 3000 véralvadási zavarral küzdő páciens él, de vérplazmából készülnek gyógyszerek az immunhiányos betegeknek, az égési és baleseti ­sérülteknek, sőt a vérből nyert, sárgás színű, áttetsző folyadék – melynek 90 százaléka víz, 2 százaléka zsír, ásványi anyag és hormon, valamint 8 ­százaléka fehérje – az alapanyaga a fibrinragasztónak is, ami műtétek során segít csillapítani a nagyon erős vérzést és újból összezárni a szövetet.

Költséget is térítenek

– A világon egymillió gyermeknek és felnőttnek van szüksége olyan életmentő gyógyszerek segítségére, amelyek vérplazmából készülnek. Ez is indokolja, hogy elkészült Nyíregyházán, a Korzó Bevásárlóközpontban az országban másodikként, a legmodernebb orvostechnikai felszerelésekkel, plazmaspecialista szakemberek közreműködésével az új plazmaferezis központunk – mondta a keddi ünnepélyes átadáson dr. Lukács Attila, a CSL Behring ügyvezetője.

– Donorok nélkül az európai egészségügyi rendszerek képtelenek lennének kielégíteni a plazmakészítmények iránti egyre növekvő igényeket. A jelenleg harminc országban 16 ezer embert foglalkoztató plazmaspecialista vállalat szeretne új donorokat bevonni az életmentő láncolatba, ezért építi ki plazmaközpont-hálóza­tát Magyarországon is – hangsúlyozta dr. Pankotai Tamás, a CSL Plasma Kft. cégvezetője.

– Lokalizációs, kiváló megközelíthetőség és fejlett egészségügyi infrastruktúra, egyetemi városként pedig az új donorok száma is bővíthető – ezekkel indokolta lapunknak a cégvezető, hogy Miskolc után miért Nyíregyházát választották az új centrum helyszínéül.

– Fontos tisztázni, hogy a plazma nem adásvétel tárgya, a törvényi feltételek szerint nem adható érte kompenzáció, arra viszont lehetőséget adnak a szabályok, hogy a donorok fáradozásaiért költségtérítést kapjanak – tette hozzá dr. Pankotai Tamás.

Lefagyasztva tárolják

A Korzó 4. emeletén található 800 négyzetméteres, egyelőre 20 ággyal működő (de ez bővíthető a duplájára) egészségügyi központba és a plazmaadási folyamat rejtelmeibe Raskáné Petruska Gyöngyi vezette be az érdeklődőket.

– Minden első donáció nagyon alapos orvosi és vérvizsgálattal kezdődik, a németországi laboratórium igazolja vissza, hogy a jelentkező adhat-e vérplazmát – hangzott el a részletekről és kiderült: a rossz (vékony, könnyen eldurranó) véna sajnos kizáró tényező lehet. Az alkalmas donoroktól 40–45 perc alatt a teljesen automatizált, plazmaferezis-rendszert alkalmazva veszik le a plazmát, majd a vörös- és fehérvérsejteket, vérlemezkéket visszajuttatják a szervezetbe. A plazmát –38 Celsius-fokon lefagyasztva tárolják, s hetente szállítják majd Németországba, ahol az életmentő készítményeket előállítják, ezek visszakerülnek a hazai betegekhez is.

Nem konkurencia, sőt!

Többekben felmerült a kérdés, hogy a költségtérítéses plazmaadás nem jelent-e konkurenciát az önkéntes, ingyenes hagyományos véradásnak?

– Nem, sőt segítjük is a véradást – adott határozott választ és egyben cáfolatot Raskáné Petruska Gyöngyi. – Jogszabályi előírás, hogy aki vérplazmát ad, annak kötelező évente egy alkalommal véradásra is elmenni. Így arra is van lehetőség, hogy a nálunk plazmát, de korábban vért nem adó donorokat bevonjuk az életmentő véradási körbe – magyarázta az egészségügyi szakember, s hozzátette: aki nem megy el a kötelező véradásra, azt a rendszer jelzi, és nem vehet részt a vérplazmaadáson sem. – Terveink szerint az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen, rendszeresen szervezünk majd a központunkban teljes véradást is, így hozzájárulva a kórházak vérigényének kielégítéséhez.

KM-BM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 15-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában