Helyi közélet

2016.07.07. 10:07

Megmutatták Európának - A siker új munkahelyek tucatjait jelenti majd a megyében

Baktalórántháza - Szabolcs-Szatmár-­Bereg megyei példát állít Európa elé a ­McDonald’s.

Baktalórántháza - Szabolcs-Szatmár-­Bereg megyei példát állít Európa elé a ­McDonald’s.

Amint arról már beszámoltunk, Európában elsőként egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalat, a MasterGood-csoport baktalórántházi csirke­nevelő telepe nyerte el a McDonald’s csirkehús-beszállítói között a legkiválóbb termelőknek járó mintagazdaság minősítést.

A tavaly év végén átadott, 1,2 milliárd forintból megvalósult telep tervezésekor a gazdaságosság mellett kiemelten foglalkoztak az etikai, állatjóléti, állategészség­ügyi és környezetvédelmi szempontokkal is, és a legkorszerűbb technológiát állították a fenntartható termelés szolgálatába.

Már épül a testvértelep

– Cégcsoportunk jelenleg a második legnagyobb beszállító a McDonald’s európai ellátási láncában – mondta lapunknak Bárány Péter, a Baromfi-Coop Kft. ügyvezető igazgatója.

– Ez az elismerés azért fontos számunkra, mert bizonyítottuk, hogy eleget tudunk tenni vevőink elvárásainak olyan kérdésekben, mint a biobiztonság és az állatjólét, anélkül, hogy engednénk a környezetbarát termelést vagy a hatékony gazdálkodást illető elvárásainkból. Mindemellett erősíti a piaci pozíciónkat, segíti a munkahelyek megtartását és újak létrehozását is – mondta a cégvezető utalva arra, hogy még ebben az évben átadják a mintagazdaság testvértelepét Baktalórántházán, hosszabb távon pedig hét–nyolc hasonló felépítését tervezik, ami új munkahelyek tucatjait jelenti majd a megyében.

Természetes viselkedésformák

– A baktalórántházi mintagazdaságban egy turnusban több mint negyedmillió csirkét nevelünk tíz épületben, közel 15 ezer négyzetméteren. Az épületek tervezésekor fő szempont volt az energiahatékonyság, a korszerű hőszigetelésnek köszönhetően 30 százalékkal kisebb a fűtés energiaigénye, a természetes megvilágítás segítségével pedig a villamosenergia-felhasználás is alacsony marad – említett néhány környezetvédelmi szempontot Bárány Péter, majd kitért az állatjólét aspektusaira is.

– Munkatársaink egy kamerarendszeren keresztül figyelhetik a madarakat, a mozgásuk, viselkedésük támpontot ad a rendszer finomhangolásához. Környezetgazdagító elemeket alkalmazunk, hogy a csirkék megélhessék természetes viselkedésformáikat, ilyenek a dobogók, ülőrudak, kenderzsinórok. Az alomanyag minősége pedig lehetővé teszi, hogy a természeteshez közeli porfürdőt is élvezhesse minden jövendőbeli McNuggets.

A takarmánytól a vágásig

A száz százalékban családi tulajdonú MasterGood-cégcsoport integrált termelést végez, vagyis maga irányítja és ellenőrzi a teljes folyamatot. A Baromfi-Coop a takarmány-előállítást, a tenyésztést, a keltetést és a hizlalást végzi, míg a MasterGood a vágásért és a feldolgozásért felelős.

Az integrált termelés a környezetvédelem szempontjából is fontos: például a keletkező baromfitrágyából nem hulladék lesz, hanem a cégcsoport fermentálótelepén dolgozzák fel.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában