Helyi közélet

2016.08.26. 12:08

A levéltár a nemzet emlékezete - A legmagasabb szakmai kitüntetést kapta a megyei levéltár igazgatója

Nyíregyháza - Kujbusné Mecsei Éva megtiszteltetésnek tartja az elismerését.

Nyíregyháza - Kujbusné Mecsei Éva megtiszteltetésnek tartja az elismerését.

A legmagasabb szakmai kitüntetéssel, a Pauler Gyula-díjjal illették Kujbusné Mecsei Évát, a megyei levéltár igazgatóját. Az illetékes miniszter által felkért kuratórium döntése alapján adományozott állami elismerést 1992 óta kapja az a négy, majd az utóbbi években már csak kettő, illetve egy levéltáros, aki(k) hosszabb időn át kiemelkedő teljesítményt nyújtott(ak).

– A Magyar Levéltárosok Egyesülete jelölt. Ez a szakmai szervezet döntött úgy novemberben, hogy a mi levéltárunk legyen az év levéltára. A három évtized alatt végzett munkámat a tudományos kutatásaim, a számos publikációm és az előadásaim mellett azért találhatták dicséretre méltónak, mert igyekszünk a lehető legnagyobb figyelmet fordítani a határon túl őrzött iratok megismerésére, a kutatókat is segítő szakmai kapcsolatok alakítására, valamint a helytörténetre a közművelődési és levéltár pedagógiai rendezvényeink során. Az általam igazgatott intézmény a dr. Nagy Ferenc által elindított nyitott és szolgáltató levéltári munkát tartja fontosnak és követendőnek.

– Remélhetőleg, minél hamarabb rá tudunk világítani arra, hogy a levéltár a nemzet emlékezete. Az írott források nélkül ugyanis feltárhatatlan és torz megközelítésű a múlt. Rendkívül jelentőséggel bírna a levéltáraknak a raktárak építése, hogy átvehessük azokat a 20. századi iratokat, amelyek az önkormányzatok irattárolásra alkalmatlan helyiségeiben mennek tönkre, amit a bíróságok már helyhiány miatt nem tudnak tárolni, amit a fel- és végelszámolók nem tudnak őrizni és elvesznek, mielőtt azokból nyugdíjhoz ledolgozott éveket lehetne igazolni, vagy a megye gazdaságtörténetét feldolgozni. Óriási odafigyelést és ráfordítást kívánna, hogy az 1290 körül, vagy éppen Mohács előtt és után kelt okleveleink mellett a megyei és városi iratokat restauráltassuk, a téesz-dokumentumokat fertőtlenítsük. Ez lenne az alapfeladatunk a tudományos kutatás és forrásfeltárás mellett, amelyet nagy elhivatottsággal végeznek kollégáim – ezeket lehet már látni a honlapunkon. Abban bízunk, hogy mindezen törekvéseknek, a kutatást elősegítő forrás feldolgozásnak, havonta rendszeressé vált rendezvényeinknek és levéltári óráinknak köszönhetően bizalommal fordulnak hozzánk a családkutatók mellett mindazok, akiknek iskolai bizonyítványra, munkaidő igazolásra van szükségük, vagy többet akarnak megtudni lakóhelyük történetéről.

Mivel a Magyar Nemzeti Levéltár tudományos projektjei az évfordulókhoz kötődnek, a reformáció 500 éves évfordulójára forrásfeltárást végeznek – ez interneten lesz majd elérhető.

– Hétfőn a főigazgató köszönti a vendégeinket, akiknek bemutatjuk a reformációs projektet, és kihirdetjük a diákoknak kiírt verseny eredményét. Pályázóink között nem csak nyíregyháziak, hanem csurgóiak, győriek is vannak. A rendezvényen Kozma Péter kormánymegbízott bemutatja könyvgyűjteményének érdekes darabjait, míg Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke megnyitja a megyei értéktár szabolcsi, szatmári, beregi református templomokat bemutató fotókiállítását.

Névjegy

Kujbusné Mecsei Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár igazgatója

Születési idő, hely: 1962. 3. 2., Vásárosnamény

Pályafutása: 1984-1987 – általános iskolai tanár (Ófehértó), 1987. szept. 1-től levéltáros, 1997-től tudományos titkár, 2005-től igazgatóhelyettes, 2008-tól igazgató, 1995- dr. univ., 2005 Ph.D (Debreceni Egyetem), óraadó volt a Nyíregyházi Főiskolán

Végzettsége: tudományegyetem

Kutatási területe: Nyíregyháza 18-19. századi története, 19. századi mentalitástörténet

Elismerések: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közalapítvány Tudományért díja, Nyíregyháza Város Tudományos Életéért díj, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés bronz és ezüst emlékérme, Magyar Érdemrend Tisztikeresztje

Gyermekei: Éva és Péter

Hobbija: olvasás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában