Helyi közélet

2016.08.25. 07:34

Új kondiparkok, új utak, új erdei sétány? - Ezek lesznek a fő kérdések a mai testületi ülésen

Nyíregyháza - Lesznek új kondiparkok Nyíregyházán? Új sétányt alakítanak ki a Sóstói erdőben? Várható további közlekedés-fejlesztés a városban? A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai testületi ülés legfontosabb napirendi pontjairól kérdeztük.

Nyíregyháza - Lesznek új kondiparkok Nyíregyházán? Új sétányt alakítanak ki a Sóstói erdőben? Várható további közlekedés-fejlesztés a városban? A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai testületi ülés legfontosabb napirendi pontjairól kérdeztük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Sportparkok

Nyíregyháza már két évvel ezelőtt hozzákezdett a kültéri kondiparkok építéséhez. Akkor az volt a cél, hogy a város teljes területén tegyük elérhetővé mindenkinek ezt a sportolási lehetőséget. Azóta a lakossági igényeknek megfelelően folyamatosan épülnek önerős beruházással a kondiparkok. Ma 13 ilyen park található a városban, az idén további kettő várható. Pályázati forrásból még 10 helyszínen valósulhatnak meg nagyméretű, minimum 150 négyzetméteres, 15 sporteszközt tartalmazó sportparkok. Az önerős beruházásokat is szorgalmazzuk, hogy a város teljes területe lefedett legyen.

Közlekedésfejlesztés

A legutóbbi közgyűlés napirendjén már szerepelt egy hasonló programcsomag 1,8 milliárd forintos értékben, amelynek része volt többek között a Borbányára vezető kerékpárút megépítése. A most közgyűlés elé kerülő útfejlesztési csomag ennek a folytatása. A benyújtandó pályázati csomag a Tiszavasvári út Szélsőbokori út kereszteződésének fejlesztését, a Tünde, a Derkovits utca, valamint a Szélsőbokori út teljes felújítását, a Legyező utca és a Rókabokori út legforgalmasabb szakaszainak felújítását tartalmazza csaknem hárommilliárd forint értékben. Ez komoly előrelépést jelent.

Sóstói erdei sétány

Fontos, hogy új attrakciókat hozzunk létre Nyíregyházán, és ezzel még vonzóbbá tegyük városunkat a látogatóknak. Leg­alább annyira fontos, hogy a fejlesztések az ott élőket is szolgálják. Ennek szép példája a Sóstói erdőbe tervezett sétány, amely az erdei tornapályától az állatparkig vezet majd 3 kilométer hosszan. A létrejövő tanösvény segítségével a sétálók megismerhetik ennek a különleges erdőnek az élővilágát, és egy új déli oldali bejáratot kap az állatpark is. A fejlesztésnek nem része, de meg kell említenem azt is, hogy ezen az útvonalon épül fel a Nyírerdő felajánlásából az új kilátó is.

Nagy László (MSZP)

Sportparkok

Az előterjesztésben olvasható sportpark­fejlesztés nem városi beruházásként valósul meg. A helyszínek biztosítása a feladata az önkormányzatnak azokkal a feltételekkel, amelyeket teljesíteni kell. Kérdés, hogy a pályázat mennyire lesz sikeres: az elnyerhető 10 helyszín mindegyikénél lesz-e lehetőség a fejlesztésre? Ha nem, akkor mit hagy ki, mit tart fontosabbnak, vagy kevésbé fontosnak. Őszintén remélem, hogy ilyen esetben nem az egyéni képviselői lobbi fog dönteni, hanem az észszerűség, a városrészek lakossági összetétele, nagysága.

Közlekedés-fejlesztés

Valamennyi városrész úthálózati rekonstrukciója elengedhetetlenül fontos, így a Kertvárosé is. Mindenki tudja, hogy ennek a városrésznek az igazi megoldást az jelentené, ha a gazdasági övezetet közvetlen út kötné össze az elkerülő úttal. Enélkül továbbra sem menekülnek meg az ott élők a kamionforgalomtól, a nyugalmuk, a közlekedés biztonsága nem erősödik. A két fejlesztés együttes megvalósítása hozna végleges, több ezer ember számára megnyugtató megoldást. Félő, hogy ezzel a beavatkozással el­odázzuk a legfontosabb fejlesztést.

Sóstói erdei sétány

Az, hogy bővíteni kívánjuk ma a turistáknak nyújtott lehetőségeket – támogatandó. Az, hogy a Sóstói erdő flóráját és faunáját be akarjuk mutatni, szintén. A fejlesztés részleteinek ismerete nélkül azonban az anyagi ráfordítást túlzottnak látjuk, továbbá az ehhez kötődő kiegészítő feladatok nélkül a küldetését nem fogja tudni teljesíteni. Az egyik legfontosabb kérdés az állagmegóvás lesz, amely személyi és tárgyi feltételeinek biztosításához az önkormányzatnak saját forrást kell adnia a fenntarthatóság miatt is.

Béres Csaba (Jobbik)

Sportparkok

Az ingyenes sportolási lehetőségek megteremtésében partnerek vagyunk. A közelmúltban viszont port kavaró hírek láttak napvilágot a játszóterek, kondiparkok építésének körülményeit illetően, a közbeszerzési eljárás lebonyolításától kezdve a túlárazott költségekig. Az biztos: ha a pályázat végül elnyerésre kerül, a pénzforrás felhasználását nyomon fogjuk követni, hogy az ár-érték arányban legyen!

Közlekedés-fejlesztés

A közel 3 milliárd forintból megvalósítani kívánt közúti infrastruktúra-fejlesztés támogatandó a részünkről, hiszen sok éve szorgalmazzuk az ilyen jellegű beruházások elindítását. Az előterjesztésben szereplő úthálózat-fejlesztés elsősorban a Kertvárosra fókuszál. Közismert az ott élő lakosok problémája a megnövekedett tehergépjármű-forgalom miatt, aminek a megoldására most lehetőség nyílik. Reméljük, hogy az illetékesek figyelmét ez nem kerüli el, és sikerül a fejlesztés végeztével a teherforgalomtól mentesíteni a Kertváros központi részeit.

Sóstói erdei sétány

Felmerül a kérdés: mielőtt elkezd a város százmilliós nagyságrendekbe pénzt invesztálni egy projektbe, történt-e előtte előzetes igényfelmérés, hatástanulmány? Úgy látjuk, hogy ez többnyire hiányzik. Nem az erdei sétákat kedvelő lakosok, turisták ellenségei vagyunk, de a racionális közpénzfelhasználáshoz szerintünk ez elengedhetetlen. A pályázat keretén belül, turisztikai vonzerőelemekre épülő, koordinált fejlesztések valósíthatóak meg, ami elég tág fogalom. Szkeptikusak vagyunk: úgy véljük, hogy a tervezett 223 248 600 forintból nem ez a legjobb ötlet, amit meg lehetne valósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában