Helyi közélet

2016.09.06. 15:34

A nemzet lelkének elismert gyógyítója

Kisvárda - Ismét méltó helyre kerül a Tőkés László Alapítvány elismerése.

Kisvárda - Ismét méltó helyre kerül a Tőkés László Alapítvány elismerése.

A kisvárdai Tőkés László Alapítvány kuratóriumának döntése alapján az idén dr. Papp Lajos világhírű szívsebész veheti át a 22. Tőkés-díjat. A díjátadó ünnepséget a helyi református templomban rendezik szeptember 11-én 15 órától.

Szívvel-lélekkel gyógyított

A 27 éves Tőkés László Alapítvány alapító okiratában lefektetettek szerint a díj olyan személyt illet, aki életművével, tudományos, vallási, humanitárius cselekedetével jelentős mértékben segíti a magyarság helyzetét, előmozdítja annak fejlődését. A mostani döntés indoklásaként Lengyel Szabolcs, a kuratórium elnöke elmondta:

– Dr. Papp Lajos soha nem tett különbséget gazdag és szegény beteg között, minden hozzá fordulóval egyformán bánt. Orvosként a legjobb tudása szerint, szívvel-lélekkel gyógyított. Akaraterővel, tudásszomjjal, tehetséggel jutott el a legmagasabb szakmai szintre, példaadó egyéniségével legyőzve a gáncsoskodókat, és a mecseki szénbányák csilléitől a világhírű professzori rangig vitte. Szakmai útja rögös, de mindvégig a betegek érdekeit védte. Elismerései és irigyeinek gáncsoskodásai egyként jelzik: kivételes egyéniségről van szó.

– A legsúlyosabb megpróbáltatások idején, amikor a leggaládabb eszközökkel próbálták félreállítani, ellehetetleníteni, a betegek neki és istennek adtak hálát a gyógyulásért. Miután letette a szikét, tevékenységét az egyénről kiterjesztette a nemzet lelkének a megmentésére. Írásai, könyvei, előadásai szintén a lelkek gyógyítását szolgálják – fogalmazott Lengyel Szabolcs, majd hozzátette: a magyar nemzet érdekében végzett kiemelkedő munkássága mindenben megfelel az alapítvány 27 évvel ezelőtt megjelölt célkitűzéseinek.

A díjátadó ünnepség szeptember 11-én istentisztelettel kezdődik, a megjelenteket Százvai László kisvárdai református vezető lelkipásztor köszönti. Igét Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő hirdet. A kuratórium döntésének ismertetését követően a díjazott munkásságát, emberi nagyságát Kocsis István író, drámaíró méltatja. Vincze Péter

Névjegy

Papp Lajos 1948. március 21-én született Aranygadányban. A Prima Primissima, Széchenyi- és Magyar Örökség-díjas professzor 2015-ben Bocskai-díjat és Ambassador-díjat kapott, 2016-ban pedig Wass Albert-díjban részesítették, és a Magyar Kultúra Lovagjává választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában