Helyi közélet

2016.09.21. 16:35

Azonos gyökerek és problémák

Nyíregyháza - A határ menti együttműködés minden érintett térség érdeke.

Nyíregyháza - A határ menti együttműködés minden érintett térség érdeke.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nemzetközi kapcsolatai az elmúlt években számos nemzetközi projektben is testet öltöttek, határon átnyúló kapcsolatainkat az európai és hazai külpolitikai célokkal összhangban alakítjuk – mondta Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a keddi, határ menti kapcsolatok fejlesztését célzó konferencia előtti sajtótájékoztatón.

– Sajátos földrajzi elhelyezkedésünkből adódóan a magyar–román, a magyar–ukrán és a magyar–szlovák együttműködési lehetőségekben is érintettek vagyunk, a jövőbeni fejlesztések szempontjából pedig fontos szerep jut az oktatásnak, azon belül a Nyíregyházi Egyetemnek is. Az intézménnyel tavaly kötött együttműködési megállapodást most aktualizáltuk, hogy az oktatás, a fejlesztés és a kultúra területén még hatékonyabb legyen a közös munka.

Szoros kapcsolat

– Az a célunk, hogy valós, a társadalmi és gazdasági igényeket kielégítő képzést biztosítsunk a hallgatóinknak, és hogy a társadalmi innováció révén részesei legyünk a fejlődésnek – mondta dr. Onder Csaba, a Nyíregyházi Egyetem rektora, aki a kárpátaljai főiskolával ápolt szoros kapcsolat jelentőségéről is beszélt.

– Magától értetődő, hogy Magyarország ezen térségének és Kárpátaljának együtt kell működnie, hiszen azonosak a gyökereink, és a megoldásra váró problémáink is közel azonosak – mondta Bocskor Andrea kárpátaljai EP-képviselő, aki az uniós lehetőségek együttes kihasználására is felhívta a figyelmet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában