Helyi közélet

2016.09.02. 09:31

Csúcson a pollenterhelés

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Heves tüneteket tapasztalhatnak ebben az időszakban az allergiások.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Heves tüneteket tapasztalhatnak ebben az időszakban az allergiások.

Több telefonos észrevétel is befutott az elmúlt néhány napban; olvasóink arról számoltak be, hogy szinte elviselhetetlenre erősödtek allergiás tüneteik.

– A parlagfű pollenjére vagyok érzékeny – árulta el a nyíregyházi Kaczor Brigitta –, és bár rendszeresen irtják a környékünkön a gyomnövényt, az elmúlt hét végétől szüntelenül tüsszögök, köhögök, könnyezek. Emiatt fáradékony vagyok és dekoncentrált – panaszolta a megyeszékhelyen élő olvasónk.

Az eső enyhülést hozhat

Megkerestük levélben a megyei kormányhivatal nép­egészségügyi főosztályát. Dr. Salzmann Marianna érdeklődésünkre közölte: a parlagfűpollen-szezon az elmúlt héten csúcsidőszakába ért.

– Amíg augusztus elején-közepén az erősen allergén pollen magas, minden túlérzékeny beteg számára tüneteket okozó mennyiségben volt jelen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, addig az elmúlt hét végén elérte a legmagasabb szennyezettségi kategóriát, a nagyon magas szintet, és jellemző értékké is vált az adott napokra. Ebben az időszakban az allergiások heves tüneteket tapasztalhatnak – tudatta a megyei tiszti főorvos, és hozzátette: ahol az átvonuló frontot nagyobb mennyiségű csapadék kíséri, ott rövid időre némileg csökkenhet a pollenterhelés, eső után azonban a pollenkoncentráció ismételt gyors emelkedésére kell számítani.

A parlagfű mellett a 34. héten magas koncentrációban volt jelen a levegőben a csalánfélék pollenje, csakúgy mint a kültéri allergén gombák spóraszáma. Az üröm, a libatopfélék, az útifű, illetve a pázsitfűfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony.

Természetes gyógymódok pollenallergiásoknak

A pollenallergia rendkívül kellemetlen tünetekkel terheli a szervezetet. A gyógyszeres kezelés mellett segíthetnek a természetes módszerek is, melyeket párhuzamosan alkalmazhatunk. A bogyós gyümölcsökben rejtőző kvercetin koncentrált kivonata az allergiás jelenséget kiváltó hisztamin termelődését gátolja. Erősíti a hajszálerek és a sejtek falát, így kevésbé lesz hatékony az allergének támadása. A tőkehal májából vagy a lazac húsából nyert olaj rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban. Ez az anyag kiváló gyulladáscsökkentő tulajdonságú, így hatékonyan mérsékli a nyálkahártyákat érintő tüneteket. Érdemes kipróbálni az ánizs-, a gyömbér- vagy a borsmentateát, melyek keverék formájában is alkalmazhatók. A szemviszketést, tüsszögést a gyulladásgátló kamilla és a bodza teája mérsékli. A természetes gyógymódok alkalmazása mellett azonban érdemes felkeresni egy allergológust is.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában