Helyi közélet

2016.09.21. 09:18

Élettelen kárászok és törpeharcsák lebegnek a sóstói csónakázótóban

Nyíregyháza - „Imádom a Sóstói-tavat, de most nagy ívben elkerülöm. A látvány és a szag miatt”.

Nyíregyháza - „Imádom a Sóstói-tavat, de most nagy ívben elkerülöm. A látvány és a szag miatt”.

„Nem éppen szemet gyönyörködtető, ahogy a döglött halakat viszi a víz”.

„Azt hallottam, hogy ez egy természetes folyamat, mégis furcsa, hogy egyszerre ennyi hal pusztul el. Járjanak utána!”

Több telefonhívás, jelzés érkezett szerkesztőségünkbe, mindannyiukat a csónakázótó állaga aggasztotta. Kiderült, hogy nyitott kapukat döngetünk, az illetékesek nemcsak tudnak minderről, hanem tesznek is a jobb helyzetért.

Ammónium szabadult fel

– A kisebb méretű kárászok és törpeharcsák csekély mértékű pusztulását körülbelül két hete észleltük a part menti sekélyebb részeknél. Azonnal felvettük a kapcsolatot a helyi horgászegyesülettel – említette Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetője. – Megkeresésünket követően dr. Isaák László, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Horgász Egyesület elnöke és Fesztóry Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közhasznú Szövetségének ügyvezető igazgatója a helyszínen méréseket végeztek, és megállapították, hogy a tóban enyhe algásodás és hőmérséklet-emelkedés tapasztalható. Mindemellett a légköri nyomás csökkenése miatt a víz felső rétegéből oldott oxigén távozott, illetve az iszapból a benne található elhalt növények természetes bomlásával ammónium szabadult fel. A felső vízréteg Ph-értéke a normális értékhez képest pozitív irányban változott meg. Ezek a jelenségek együttesen váltották ki azt, hogy a part mentén, a sekély részeken tartózkodó, kisebb testű halak nem jutottak elég oxigénhez, ez okozta a pusztulásukat.

– A jelenség hatott azokra a nagyobb testű halakra (ponty, süllő, busa), amelyek inkább a mélyebb vízrétegekben tartózkodnak.

Ötven kiló klórmész

– A vizsgálatokat követően társaságunk a friss víz beeresztésével azonnal elkezdte csökkenteni a tó hőmérsékletét, emellett a horgászegyesület szakemberei 50 kilogramm klórmeszet szórtak a tó vízébe, hogy elősegítsék a folyamatok semlegesítését. Miközben a szakemberek további vizsgálatokat végeznek, a helyzet normalizálódásának végéig folyamatos a friss víz utánpótlása és az oxigénnel dúsítás.


Folyamatosan figyelik a vízminőséget

– A megemelkedett és lúgos irányba eltolódott Ph-érték (9,5) miatt a halakra mérgező ammónia keletkezett (az ammónium egyébként nem mérgező). Ezt egyértelműen bizonyítják a beteg halak által produkált tünetek, valamint boncolás is igazolta. Ehhez jön még az oxigénhiány, a kedvezőtlen időjárás – ezek együtt okozták a problémát, ami nemcsak itt, hanem sajnos a megye több vízterületén is előfordult.

– Az elhullott halakat eltávolítottuk, és bár a probléma a mérések eredményei alapján megszűnni látszik, folyamatosan figyelemmel kísérjük a vízminőség alakulását. A halakat ért ammóniamérgezés emberre nem veszélyes, a sóstói hal nyugodtan fogyasztható – nyomatékosította Fesztóry Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közhasznú Szövetségének ügyvezető igazgatója.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában