Helyi közélet

2016.09.12. 07:46

"Halló? Megkéseltem a családom" - Döbbenetes telefontréfák, amikből ügy lett a Nyíregyházi Járásbíróságon

Nyíregyháza - A régi idők telefonbetyárainak kora a mobilok világában már lejárt, egyre ritkábban próbálkoznak a „Kiss lakás? Cserélje nagyobbra!” típusú szövegekkel. A rendőrök, mentők és tűzoltók legendáriuma azonban szinte hetente telik meg újabb meghökkentő, megdöbbentő történetekkel, amelyek arról szólnak, hogy a bejelentett bűncselekménynek, balesetnek vagy tűzvésznek köze sincs a valósághoz.

Nyíregyháza - A régi idők telefonbetyárainak kora a mobilok világában már lejárt, egyre ritkábban próbálkoznak a „Kiss lakás? Cserélje nagyobbra!” típusú szövegekkel. A rendőrök, mentők és tűzoltók legendáriuma azonban szinte hetente telik meg újabb meghökkentő, megdöbbentő történetekkel, amelyek arról szólnak, hogy a bejelentett bűncselekménynek, balesetnek vagy tűzvésznek köze sincs a valósághoz.

– Valótlan bejelentés miatt a Nyíregyházi Járásbíróság az idén 42 eljárásban hozott jogerős büntetést kiszabó határozatot – tájékoztatta lapunkat dr. Toma Attila. A sajtószóvivő elmondta: a vizsgált ügyek közül egy esetben 15 nap szabálysértési elzárást, négy esetben közérdekű munkát szabott ki a bíróság, míg legtöbbször pénzbírságot.

– Még az év elején történt, hogy a 104-es segélyhívószámot egy szamosszegi hölgy azzal hívta fel: a férje nagy mennyiségű gyógyszert vett be. A megadott címre nemcsak a mentőszolgálat, hanem a rendőrség is azonnal elindult, de nem volt szükség orvosi ellátásra – elevenített fel lapunknak egy történetet Fehérvári Marietta, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A helyszínen kiderült, a 22 éves ifjú feleség összeveszett a férjével, és azt gondolta, így szabadul meg tőle egy időre. A nőt szabálysértési őrizetbe vették, valótlan bejelentés miatt eljárás indult ellene.

Ettől is megdöbbentőbb volt, amikor egy 22 éves férfi azzal hívta fel a központi segélyhívót, hogy megkéselte a családját. Csak áprilisi tréfának szánta, a magyarázata az volt, ittassága miatt, „vagányságból” tárcsázta a 112-őt. Ő sem úszta meg, őrizetbe vették. – A tréfának nagy ára lehet, mert a hatóság a valótlan bejelentés miatt indított intézkedések és az eljárás költségeit is a bejelentőre terhelheti – említi a következményekről a sajtóreferens. Az idén közel tucatnyi valótlan bejelentés érkezett a megyei tevékenység­irányítási központba.

Van tűz, csak nem ott

– Nagy tűzhöz riasztották a fehérgyarmati tűzoltókat néhány napja hajnalban Kisarra, ahol a bejelentés szerint egy lakóház égett teljes terjedelmében. A hamarabb kiérkező rendőrök jelezték, hogy a megadott címen egy lakatlan ház van, de se nem tüzet, sem arra utaló jelet nem látnak. Az egységet visszafordították, a járőrök percek alatt elfogták a telefonálót – ezt a történetet már Dóka Imre mesélte el, hozzátéve: egy hét alatt még két ilyen bejelentést kaptak.

– Az év első nyolc hónapjában tíz esetben tett feljelentést az igazgatóság hasonló, vagyis szándékosan megtévesztő jelzés miatt – számszerűsített a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. – Az ilyen „fals hívások” jelentős anyagi kiadással járnak, hiszen a gépjárművek feleslegesen indulnak el, a szükségtelen vonulás olyan esettől vonhatja el az erőket és eszközöket, amelynél valóban gyors és azonnali beavatkozásra lenne szükség – mutatott rá a telefonbetyárkodás árnyoldalára. Ha valaki szórakozásból billentyűzi be a segélyhívószámokat, a bírság mellett a vonulás és egyéb intézkedések költségeit is behajthatják rajta. Egy-egy gépjárműfecskendő típustól függően 22 és 30 liter között fogyaszt gázolajból.

Dóka Imre kitért arra, hogy téves az a jelzés is, amikor a bejelentő rosszul méri fel a helyzetet. Ilyenkor egyértelmű, hogy nem a tűzoltóság megtévesztése a cél, ezért az nem is szabálysértés – mégis, több mint száz ilyen eset van évente megyei szinten.

Pénzbírság és elzárás a büntetésük

– Valótlan bejelentés szabálysértés miatt a Nyíregyházi Járásbíróság az idén 42 eljárásban hozott jogerős büntetést kiszabó határozatot – tájékoztatta lapunkat dr. Toma Attila. A sajtószóvivő elmondta: a vizsgált ügyek közül egy esetben 15 nap szabálysértési elzárást, négy esetben közérdekű munkát szabott ki a bíróság (97, 102, 110, 137 óra időtartamban), míg legtöbbször pénzbírságot. Utóbbi legalacsonyabb összege ötezer, legmagasabb összege 100 ezer forint. További három esetben figyelmeztetésben részesítette a bíróság az elkövetőt. – A Mátészalkai Járásbíróságra 21, a vásárosnaményira 10, a kisvárdaira 9, a nyírbátorira 15 ügy érkezett ebben az évben valótlan bejelentés miatt, ez utóbbi pénzbírságot szab ki ilyen esetekben – tette hozzá Toma Attila.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában