Helyi közélet

2016.09.28. 20:08

Jelzésértékű miniszteri látogatás Csengerben és Kisvárdán

Csenger, Kisvárda - Sűrű napja volt szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek: a tárcavezetők a délelőttöt Csengerben töltötték, ahol a Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft.-nél vendégeskedtek, délután pedig a Master Good Kft. kisvárdai telephelyén jártak.

Csenger, Kisvárda - Sűrű napja volt szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek: a tárcavezetők a délelőttöt Csengerben töltötték, ahol a Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft.-nél vendégeskedtek, délután pedig a Master Good Kft. kisvárdai telephelyén jártak. A látogatás apropóját mindkét helyen egy-egy örömteli esemény adta: a két cég a kormány Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programjának keretében több mint félmilliárd forintot meghaladó állami segítséget kapott, hogy fejlesztéseiket megvalósíthassák, és hogy újabb munkahelyeket teremthessenek. A program tavaly indult azért, hogy azokat a cégeket tudják segíteni, amelyek uniós támogatáshoz nem juthatnak, de ahhoz, hogy fejlődjenek és a már meglévő piacaikat megtartsák, illetve bővítsék, forrásokra volt szükségük.

– Régi jó ismerősként köszönthetem Bárány Lászlót, akivel akkor találkoztam először, amikor évekkel ezelőtt elnyerte a hónap beruházója címet. Komoly szakmai grémium dönt a díjról és a jövőre nézve jó hír, hogy senki sem ment csődbe azok közül, aki ezt átvette – mondta Kisvárdán Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint csak azok a cégek lehetnek sikeresek, amelyek képesek megújulni, fejleszteni és innovatív technológiákat alkalmazni. – A kormány az ilyen vállalkozásokat örömmel támogatja, de ehhez először bizonyítaniuk kell, hogy olyan vállalati szellem hatja át a működésüket, ami jó a dolgozóiknak. A Master Good, amely a 878 milliós technológiai fejlesztéshez 439 millió forintos állami támogatást kapott és ezzel 103 új munkahelyet is teremtett, éppen ilyen – mondta a tárcavezető.

– Szakítva a protokollal, nem vettem fel nyakkendőt, mivel hazajöttem, a barátaim közé – mondta Seszták Miklós fejlesztési miniszter, aki szerint komoly jelzésértéke van annak, ha a nemzetgazdasági tárca vezetője egy nap alatt két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települést is meglátogat. Úgy fogalmazott: a cégeknek nyújtott támogatás is azt bizonyítja, hogy a fővárostól távol is lehet világszínvonalú terméket létrehozni.

– Amikor a kormány anyagilag támogatja egy cég fejlesztéseit, joggal várja el, hogy a befektetése megtérüljön – én itt megígérem: esetünkben ez biztosan így lesz – jelentette ki Bárány László, a Master Good ügyvezető-igazgatója. – A támogatás műszaki-technológia fejlesztést és kapacitásbővítést szolgált, egy folyamatban lévő, közel 9 milliárdos beruházás révén pedig megvalósíthatjuk az álmunkat, és a baromfi ágazatban Európa legjobb öt cége közé kerülhetünk. Ehhez az adottságaink megvannak, mert a Master Good a célját jól kijelölő, családban gondolkodó, jól deklarált célok mentén működő vállalkozás, amely, köszönhetően az állami támogatásnak is, hatalmas üzemben fejlődik – mondta Bárány László.

A Master Good mellett a Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft. is kapott vissza nem térítendő támogatást. A csengeri vállalkozás több mint 131 millió forint értékű kapacitásnövelő beruházást valósított meg a program segítségével, a fejlesztést a Nemzetgazdasági Minisztérium 65 millió forinttal támogatta. A mintegy 400 embernek munkát adó, gyerekcipők gyártásával foglalkozó kft. igazgatója, Juhász János az eseményen elmondta: a cég az elmúlt nyolc évben évente 100 ezer pár gyermekcipőt gyártott, ez a szám évente 15–20 százalékkal nő. A magyar piacon kívül Szlovákiába, Szlovéniába és Romániába is exportálnak lábbeliket.

Egy 2014-es krachhelyzetet követően ismét sikerült fejlődési pályára állni, a képzési támogatásokkal és a mostani gépbeszerzéssel, valamint új partnerek bevonásával folyamatosan nő a termelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában