Helyi közélet

2016.09.15. 08:57

Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár Nyíregyházán

Nyíregyháza - Első alkalommal mutatkozhatnak be a közfoglalkoztatók Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Első alkalommal mutatkozhatnak be a közfoglalkoztatók Nyíregyházán.

A Szabolcs-­Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal rendezi meg az I. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárt Nyíregyházán, a Continental Aréna parkolójában 2016. szeptember 15-én 10–17 óra között.

25 éve nem volt annyi embernek munkája, mint ma. A munkanélküliségi ráta az elmúlt öt évben országosan 11,3%-ról 5,1%-ra csökkent. Sajnos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a foglalkoztatottság még mindig az országos átlag alatt van, azonban az előrelépés itt is megkérdőjelezhetetlen. A 2011. évi több mint 21%-os munkanélküliségi ráta 2016. II. negyedévére 12,5%-ra csökkent. Ez egyrészt a tartós gazdasági növekedésnek, másrészt pedig a közfoglalkoztatásnak, mint kormányzati szintű programnak köszönhető.

Egységes rendszer, értelmes és hasznos munkavégzés

A közfoglalkoztatás átalakítása után 2011. január 1-jétől megszűnt a közmunkaprogram, a közcélú munka és a közhasznú munkavégzés, melyeket az egységes közfoglalkoztatás rendszere váltott fel. A közfoglalkoztatás a munkaviszony egy speciális formája, támogatott „tranzitfoglalkoztatás”, amelynek célja, hogy a közfoglalkoztatott sikeresen vissza-, illetve bekerüljön az elsődleges munkaerőpiacra. A közfoglalkoztatás átmeneti munkalehetőséget biztosít azok számára, akiknek az önálló álláskeresése hosszú ideig eredménytelen volt. A közfoglalkoztatás részben betölti a korábbi közmunkaprogramok szerepét és funkcióját, azonban semmiképpen nem említhető annak jogutódjaként.

A közfoglalkoztatás számottevő lehetőséget jelent a halmozottan hátrányban lévő, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban (a továbbiakban: FHT) részesülő, illetve álláskeresési vagy szociális ellátásra nem jogosult álláskeresők (kiemelten a megváltozott munkaképességűek, a hajléktalanok, menekültek, roma nemzetiségű álláskeresők) átmeneti jellegű, határozott időtartamú foglalkoztatására.

Bemutatkoznak a közfoglalkoztatók

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal – első alkalommal – 2016. szeptember 15-én 10 órától Nyíregyházán, a Continental Aréna parkolójában rendezi meg a megyei közfoglalkoztatási kiállítás és vásárt. Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, valamint Kozma Péter kormánymegbízott megnyitóját követően 74 kiállító – a megye minden részéről érkező önkormányzatok, közfoglalkoztatók képviselői – mutatja be a Startmunka programok során termesztett, előállított termékeiket, de lehetőség nyílik a települések megismerésére, az általuk készített termékek kóstolására, azok megvásárlására is. Ez egy nagyszerű lehetőség a települések részére, hogy bemutassák, a közfoglalkoztatásra kapott támogatással felelősen gazdálkodtak, valódi értékeket teremtettek.

A kiállításra kilátogatók megbizonyosodhatnak arról, hogy a közfoglalkoztatás az elsődleges munkaerőpiac mellett is valós segítséget, lehetőséget jelent a munkát kereső, dolgozni akaró emberek számára. A kiállított termékek mellett, a kiállítóstandok (faházak) is a közfoglalkoztatottak kezei által, az országos hajléktalan-közfoglalkoztatási mintaprogram keretében készültek.

Az érdeklődők gyakorlati bemutatókon keresztül megismerkedhetnek többek között a kosárfonás, szövés, tésztakészítés, agyagozás fortélyaival, láthatnak traktorokat, kisgépeket, seprűkötő gépet, valamint különféle kóstolókon is részt vehetnek. Mindeközben a színpadon egész nap a települések zenekarainak és tánccsoportjainak produkciói szórakoztatják majd a közönséget. A kiállításra a belépés díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában