Helyi közélet

2016.09.29. 07:53

"Mindenki tud itt mindent, csak fél" - Nem mernek beszélni az emberek Kislétán

Kisléta - Egyelőre senki nem mer beszélni a polgármester „viselt dolgairól” a településen.

Kisléta - Egyelőre senki nem mer beszélni a polgármester „viselt dolgairól” a településen.

Különös csend honolt szerdán Kislétán, s a település akkor merült csak igazán hallgatásba, amikor híre ment, hogy újságíró rója az utcákat, a falu első embere után érdeklődik. Mindenki úgy tett, mintha mi sem történt volna a községben. Holott – amint azt lapunkban korábban már megírtuk – hétfőn nem túl szívderítő hírek láttak napvilágot.

Talán többet is tudnak

Kozma Péter megyei kormánymegbízott legutóbbi sajtótájékoztatóján konkrétan elhangzott: előzetes letartóztatásba került a kislétai polgármester. Szerettünk volna további részleteket megtudni az ügyről, ezért megkerestük a megyei főügyészséget, illetve a Nyíregyházi Törvényszéket.

– A Nyíregyházi Járásbíróság Büntető Kezelő Irodája tájékoztatása szerint keddig nem érkezett M. Imre gyanúsítottal szemben előzetes letartóztatás iránti indítvány – mondta el lapunknak a törvényszék sajtószóvivője, dr. Toma Attila. Dr. Szilágyi László, a főügyészség szóvivője azt közölte, hogy a „Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségen, illetve a megyében működő járási ügyészségeken nincs folyamatban olyan büntetőeljárás, amelyben Kisléta polgármestere gyanúsítottként szerepelne”, ennek megfelelően a megye ügyészi szervei nem is tettek indítványt előzetes letartóztatására.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya kedden írásban megerősítette a hírt: „a gyanúsított egy ellene folyamatban lévő büntetőeljárás miatt előzetes letartóztatásba került, a végzés nem jogerős”. Ennél többet nem közöltek. Szerdán a szervezet az MTI kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a bíróság szeptember 22-én előzetes letartóztatásba helyezte a polgármestert egy jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettének vádja miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban.

Ennek tudatában látogattunk el a faluba, azt remélve, ott talán pontosabb tájékoztatást tudnak adni az ügy hátteréről. Ám mintha némasági fogadalmat tettek volna az emberek.

A polgármesteri hivatalban egyetlen nyilatkozatképes személy sem volt. A titkárságvezető szabadkozva tárta szét a kezeit: a polgármestert ugyebár hiába is keresnénk, az alpolgármester, aki a falu háziorvosa is, éppen rendel, a jegyző pedig szintén házon kívül van. Megpróbáltunk telefonálgatni, előbb a jegyzőt kerestük, de a titkárságvezető arcára gyorsan kiült egy fanyar mosoly. Már mondania sem kellett: a jegyzőnek eszébe sincs nyilatkozni.

Hívtuk az alpolgármestert is, de rendelési időben mégiscsak a betegek az elsők. Ezek után már meg sem lepődtünk, hogy olyan intézményvezető sem akadt a faluban, aki megosztotta volna velünk a véleményét. Egyedül annyit kérdeztek vissza egy helyütt a faggatózásunkra, hogy: „Miért ne lenne polgármesterünk?”

Később úgy tűnt, az utca népe többet is tud, vagy tudni vél az ügyről, de beszélni senki nem akart, pláne nem a nevét adni hozzá. Egy hölgy sokatmondóan a „hiányzó” több tízmillió forintra célozgatott, amiről az egyik tévéhíradóból hallott. „Könnyű így jól élni. De nekünk mindig ilyen jutott.” – mormolt az orra alatt lemondóan. A közelben ácsorgó közfoglalkoztatottak is inkább kérdeztek, mint válaszoltak. Hogy mernének mondani bármit, még a végén közmunka se lesz. Egy kereskedő – a kifakadásra, hogy mindenki hallgat, mint a sír – annyit mondott: mindenki tud itt mindent, csak fél. A felvetésre, hogy akkor most hol a polgármester, többféle vélemény is született. Volt, aki a családtagoktól hallotta: kórházban van a szívével, míg más szerint otthon „lapít”, sehova el nem ment.

Végül egy neve elhallgatását kérő testületi tagtól megtudtuk, nem hívták össze, s nem is tájékoztatták őket.

– A polgármester korábban mutatott ugyan két levelet, amelyből kiderült: a Belügyminisztérium és a kormányhivatal is másképpen értelmezi a „méltatlanság” jogcímét magyarázó törvényhelyet. Épp, mint a gyömrői polgármester ügyében – tette hozzá.

KM-MJ, SZA

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország szeptember 29-i számában és a kelet.hu-n.


Kisléta - Letartóztatták Madácsi Imrét, Kisléta polgármesterét. Az RTL Klub híradója szerint múlt csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezték. A Fővárosi Törvényszék megerősítette, hogy az ügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolja a polgármestert, de ennél nem árultak el többet. Madácsi Imre nem először áll bíróság előtt. Korábban ugyanezzel vádolták, akkor másfél év felfüggesztett börtönre ítélték, ami jövő januárban telne le - derült ki az rtl.hu riportjából.

Nyíregyháza – Érpatak, Kisléta és Szakoly is téma volt a kormányhivatali sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában