Helyi közélet

2016.09.28. 07:17

Szenvedés a Tokaj felé vezető úton - Végre itt a piaci dugó hattyúdala

Nyíregyháza - Ismerős a kép: kígyózó kocsisor, tülkölő sofőrök, dohogó utasok.

Nyíregyháza - Ismerős a kép: kígyózó kocsisor, tülkölő sofőrök, dohogó utasok.

„Minden piaci napon látom a szenvedést a Tokaj felé vezető úton. Jóformán bedugul Nyíregyháza a Búza téri piacig, a konzervgyárig, a Zöld Elefántig. Ezen az úton hetente háromszor szinte lehetetlen időben elhagyni a várost. Az idegesítő csoszogás, az autók püffögtetése, a kereszteződésekben kialakult veszélyes állapotok alaposan megviselik a szereplők idegeit” – festett reális képet Ficze István.

Lényeges segítség lehetne

Hűséges olvasónk nem csak panaszkodott, jobbító szándékkal fogalmazta meg gondolatait: „Én a zöldségpiac korszerű kapujánál egyirányúvá tenném a piac területe felé a két bejáratot. És kellene még egy jegyszedő. Az őrbódé balra kitolásával már eljöhetne a Kánaán is, hiszen a háromsávos beengedéssel újabb kocsikat nyelne be a terület. A bejárattól balra lévő nagykaput ki kellene nyitni a kilépő forgalom számára. A beengedési és az áteresztőképesség megduplázódna, megháromszorozódna. Ez már lényeges segítség lehetne! A kijárat pedig maradna a régi formájában, amivel talán kevesebb a gond. Természetesen nem kellene egész napra biztosítani az általam vázolt formát, hiszen csupán délelőtt néhány óráról lenne szó”.

A piacképes ötletet továbbítottuk az illetékeseknek. Kiderült, nyitott kapukat döngetünk.

Szűkös a befogadóképesség

– Az elmúlt másfél évtizedben társaságunk több alkalommal tett kísérletet a kétsávos beléptetés kialakítására a vásártéren. Tapasztalataink szerint azonban ez nem gyorsítja a bejutást és nem szünteti meg a torlódást. A problémát ugyanis nem a beléptetősávok szélessége, hanem elsősorban az okozza, hogy a piacra balra, nagy ívben kell a járműveknek befordulniuk, és a kanyarodás miatt egyébként is lépésben haladó járműveket a szembejövő forgalom folyamatosan megállásra kényszeríti – kezdte reagálását Kovalecz Róbert, a NyírVV Nonprofit Kft. piac- és vásártér-üzemeltetési irodavezetője.

– A kedvezőtlen tapasztalataink ellenére a közeljövőben próbaüzemben bevezetjük majd a kétsávos beléptetést, amennyiben ez gyorsítja a forgalmat, át fogjuk alakítani a jelenlegi rendszert. Tovább lassítja a haladást a piac szűkös befogadóképessége is, a területen ugyanis 600 autó megállására van lehetőség, a legforgalmasabb időszakban azonban ennek négyszerese jut be a kapukon, vagyis hiába próbáljuk felgyorsítani a beléptetést, ha a piac területén a helykereső járművek mozgása, illetve a zsúfoltság miatt a haladás egyébként lassú.

– Terveink között van a vásártér bővítése, amely lehetővé teszi majd több jármű megállását. A tényleges megoldást azonban a nyugati elkerülőhöz épülő körforgalom kialakítása és a piac bővítése együttesen jelentheti, amely enyhíti majd az útszakasz hétvégi zsúfoltságát.

Gyorsabban „szökni”?!

– Gyakran szmogos, vagy éppen szmoghatár alatt van Nyíregyháza – általában telente. Meg kellene gondolnunk, hogy egyes, a városból kivezető szakaszokon (több helyen is lenne erre lehetőség) meg kellene emelni a „szökési sebességet”, mint Budapest kivezető útjainál, és nem dunsztolódna a város a bűzös, ártalmas, átláthatatlan, rákkeltő kipufogó gázokban – vetette fel Ficze István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában