Helyi közélet

2016.09.15. 09:51

Téglákká válik a kitüntetés

Kisvárda - A kitüntetett a badalói óvoda építésére ajánlotta fel a díjjal járó összeget.

Kisvárda - A kitüntetett a badalói óvoda építésére ajánlotta fel a díjjal járó összeget.

Vasárnap 22. alkalommal adták át a Tőkés–díjat, az elismerést ebben az évben dr. Papp Lajos szívsebésznek ítélte az alapítvány kuratóriuma.

A református templomban tartott átadás után a professzor megköszönte az elismerést, az azzal járó félmillió forintot pedig a badalói óvoda építésére ajánlotta fel. – Kisvárdán, a gyönyörűen felújított Isten házában Tőkés László nevével fémjelzett díjat átvenni nagy öröm – mondta a kitüntetett. – Azért is örülök neki, mert civilek döntöttek róla, de az is fontos, hogy egyhangú szavazással született meg a döntés. És még egy jelentős tényező: ebből a pénzből néhány ezer téglát lehet venni az épülő badalói óvodához – mondta.

Példaértékű összefogás

Badaló a Beregszászi járás déli részén, a magyar határnál fekszik. A község óvodája életveszélyessé vált, a gyermekeket át kellett költöztetni az iskola épületébe, az önkormányzatnak pedig új óvodát kell építenie. Példaértékű az az összefogás, amellyel az új intézmény megvalósítását elkezdték.

A meseszerű történet előzményei is érdekesek. Ahogy a legtöbb kárpátaljai településről, úgy Badalóból is jó néhányan évek, évtizedek óta Magyarországon dolgoznak, és az egyik munkavállaló brigád, a Bíró család férfitagjai kezdték el építeni az aktív munkától visszavonult Papp Lajos tanyáját Verőcén. A kárpátaljai munkavállalók egy baráti beszélgetés során elpanaszolták a professzornak, hogy szülőfalujukban életveszélyesnek nyilvánították az óvodájukat, az orvos pedig szívügyének tekinti az új intézmény felépülését. Az anyaországból is érkeztek pénzadományok, a munkálatokat az elsők között támogatta Kisvárda önkormányzata.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában