Helyi közélet

2016.10.10. 17:32

Fecskendők, autók, sisakok - Kukucska István mindene a tűzvédelem

Nyíregyháza - Kukucska István a nyíregyházi Városi és Járási Tűzoltó Parancsnokság tűzmegelőzési előadója lett, ott kötelezte el magát a tűzmegelőzés területével.

Nyíregyháza - Kukucska István a nyíregyházi Városi és Járási Tűzoltó Parancsnokság tűzmegelőzési előadója lett, ott kötelezte el magát a tűzmegelőzés területével. Végigjárta a ranglétrát, végül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltó Parancsnokság Tűzmegelőzési Osztályának vezetője volt, több éven át irányította a megye e fontos tevékenységét.

A rendszerváltás után a civil életben kamatoztatta a képességeit. Feleségével megalakította a Tűzmegelőzés Bt.-t, azóta is alapító tulajdonosi tagja a jogutód kft.-nek. A partneri hálózatuk folyamatosan bővült, a 2000-es évek elején már közel húsz munkatársat foglalkoztattak. Kukucska István nevét a tűz- és munkavédelem területén nemcsak a megyénkben, hanem az ország nagy részén is ismerik. 1988-ban országos elismerést szereztek e térségnek: a Kukucska István, Pernyák Sándor, Kuk János összeállítású nyíregyházi tűzoltócsapat az I. Országos Tűzmegelőzési Vetélkedőn hatalmas meglepetésre megszerezte a győzelmet.

Régi vágya volt, hogy összefogja a tűz- és munkavédelem területén dolgozókat, ezért 2005-ben megszervezte a Munka-, Tűz- és Környezetvédelmi Egyesületet, és országos hálózattá fejlesztette – jelenleg 180 tagjuk van.

Nyugdíjasként is részt vesz a tűzmegelőzési munkákban, amit nem szakmának, hanem hivatásnak tekint. Néhány évvel ezelőtt a cégük vezetéséből visszavonult, az irányítást átengedte lányának, Gyöngyné Kukucska Mónikának és vejének.

A lakása egy múzeum

A régiségek lelkes gyűjtője, a lakása és az irodája is olyan, akár egy múzeum.

Rengeteg ritkaságot őriz: van egy 65 éves, eredeti Magirus tűzoltógépjármű-fecskendője, emellett közel 100 éves, felújított lajtfecskendők, több mint 60 régi tűzoltósisak, közel 500 kis miniatűr tűzoltóautó, bontóbalták, tűzoltókiadványok, -könyvek is jelzik gyűjtőszenvedélyét. Őrzi az elmúlt 50 év tűzoltóújságjainak bekötött, eredeti példányait is, amelyek híven tükrözik a régi időszakot. Régi álma, hogy saját emlékkiállítást nyithasson a gyűjteményéből, hogy azt a nagyközönséggel is megoszthassa.

Azt mondja, a tűzvédelmet kizárólag hivatástudattal és maximális szakmai felkészültséggel lehet szolgálni, amelyből nem lehet kiszállni, melyből nem lehet nyugdíjba vonulni! Bízik benne, hogy a lánya és a nagyobbik unokája is továbbviszik e gyönyörű hivatást – és akkor a tűzoltó-dinasztia története tovább íródik.

KM


Szakértő, vizsgáztató

Közel 15 évig igazságügyi tűzvédelmi szakértőként is tevékenykedett, több száz rendőrségi és bírósági eljárásban vették igénybe a szakmai tudását. Az elmúlt közel 25 évben több mint hétszáz tűzvédelmi előadó, háromszáz tűzvédelmi főelőadó OKJ-s képzésében és vizsgáztatásában vett részt, de szakmai vizsgabizottsági tagként is több száz hallgató vizsgáztatásán is jelen volt.

1995-ben munkavédelmi szakképesítést szerzett, azóta a munkavédelem területén is elismert szakemberré vált.

A BM szakmai képzések területén vizsgabizottsági elnök, regisztrált tűzvédelmi szakvizsga elnök és 14 egyéb szakmában a területi kamara regisztrált vizsgáztatója.

2006-ban elvégezte az MSZT játszótéri eszközök szabványosítási szakértői tanfolyamát, és azóta több ezer játszótér biztonsági vizsgálatában működött közre.

Az elmúlt évtizedek során több miniszteri kitüntetést kapott, ezen túlmenően többek között gróf Széchenyi Ödön emlékéremmel, tűzoltódíszkard, tűzoltódíszsisak, tűzoltó-ezüstórával ismerték el. Alapító tagja volt a megyei tűzoltószövetség elnökségének, ma is aktívan részt vesz a szövetség munkájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában