Helyi közélet

2016.10.03. 15:53

Fegyelmezetten szavaztak a szatmári emberek

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Minden rendben, s ez így van rendben – így összegeztek a megkérdezett bizottsági elnökök.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Minden rendben, s ez így van rendben – így összegeztek a megkérdezett bizottsági elnökök.

Egyetlen szavazókörben sem kígyóztak a sorok, ahol megfordultam vasárnap. A bizottságok elnökei alacsony részvételről számoltak be Nagycserkeszen, Tiszavasváriban, Tiszadobon és Tiszalökön is. – A kávém ki van már töltve? – kérdezte viccelődve egy idős nagycserkeszi lakos, amint átlépte az 1. szavazókör küszöbét. – Hát Laci bácsi kávézni jött ide? – érkezett a frappáns válasz a helyi választási iroda tagjától, Vári Pálnétól, aki érdeklődésünkre elárulta: 21 helyre vittek mozgóurnát a népszavazás napján.

Voksolt, majd elviharzott

– Hozzánk hat után pár perccel érkezett az első szavazó, egy nyugdíjas pedagógus, aki elutazása előtt fontosnak tartotta, hogy véleményt nyilvánítson. Volt, aki itt fedezte fel, hogy lejárt a személyi igazolványa. „Jogsival” szavazott, majd átballagott az okmányirodába megújíttatni a papírját. Jóval kisebb volt a választói aktivitás, mint az országgyűlési és az önkormányzati választások idején – mondta el Kulcsár Simon, Tiszavasvári 7. szavazókörének elnöke.

– A plakátkampányon, médiaüzeneteken, a polgármesteri körlevélen és a hangosbemondón keresztüli figyelemfelhívás ellenére túl csendes napot zártunk, kettőkor a 25 százalékot is alig érte el a részvételi arány, a 15 hűtőmágnesből mindössze kettő fogyott – summázott Porkoláb Antal László bizottsági elnök Tiszadob 1. szavazóköréből.

– Inkább önöktől tudjam meg, mintsem egy igazoltató rendőrtől, hogy lejárt a személyim! – „köszönte meg” a bizottsági tagok tájékoztatását egy tiszalöki választópolgár a 4. szavazókörben, aki gyors okmányügyintézés után végül urnába dobhatta voksát. Jenei Zsigmond elnöktől megtudtam: 15 órakor mindössze 25 százalékos részvételt regisztráltak, egy írástudatlan férfi szavazólapját két bizottsági tag hitelesítette.


 

„Talán számít a szavazatom”

Kevesen voltak még, de fegyelmezetten szavaztak a szatmári emberek.

A vidék nyugalmához méltó módon, csöndes és eseménytelen volt vasárnap a kvóta-népszavazás a szatmári településeken, s aligha kellett rendkívüli helyzetre készülni ezen a verőfényes napon. Elsőként Mátészalkára, a Móra Ferenc Általános Iskolába, vagyis az 1. számú szavazókörbe vezetett az utunk, ahol Tóth Béla szavazóköri elnök némi izgalommal a hangjában számolgatta, hogy a szavazásra jogosultaknak addig csak alig több mint 10 százaléka járult az urnához.

Munkába vagy horgászni

– A délután mindig mozgalmasabb, s a miséről se jöttek még ki az emberek. Egy középkorú férfi volt az első, majd egy 25 év körüli fiatalember volt a második szavazó. A koránkelők munkába, vagy horgászni igyekeznek, s a leghamarabb érkeznek. Hogy mire számítunk? Délután négykor már könnyebb lesz megmondani, és reméljük, rontott szavazólapunk is kevés lesz – mondta Tóth Béla.

Segítséget kértek

Tunyogmatolcson jártunkkor csatlakozhattunk ahhoz a háromtagú szavazatszámláló bizottsághoz, amelynek tagjai a mozgóurnát vitték ki az idősekhez.

– A térség legnagyobb községének három szavazókörzetéből az elsőben tizenkét rászoruló kért segítséget – avatott be a részletekbe Szabóné Tarcsa Enikő.

A 82 éves Békési Lajosné Elvira néni a betegsége miatt jobbnak látta, ha inkább a lakásán fogadja a bizottságot, de szavazni mindenképpen szeretett volna. – Annyi mindent hallani, s hátha az én szavazatom is számít. Nem magamat féltem, csak a gyermekeimet, az unokáimat, és van egy kis dédi is. Igaz, hogy ez a térség még kimaradt a menekülthullámból, de sok itt az egyedül élő, meg az üres lakás, nem volna jó, ha idehoznák a migránsokat – nyílt meg a kedvünkért.

Mindenki ismeri a másikat

Kisarban 160-an szavaztak a déli harangszóig, ami 17 százalékos részvételnek felelt meg, de ahogy az 1. számú szavazókörben megtudtuk, a településen minden szavazás így alakul: délután indul be a mozgolódás. Rendkívüli esemény itt sem volt, s legalább egy tucatnyian kértek mozgóurnát. Mindenki ismeri a másikat, ezért is családias a szavazás. A legkorábban egy középkorú férfi adta le a voksát, s mindent rendben is talált. Ottjártunk előtt szavazott Gacsályi Gyula református lelkész a családjával, és mint megtudtuk, a polgármester, dr. Jámbrikné Pintér Andrea Fehérgyarmaton szavaz, de délután kilátogat a településre.


 

Mise előtt és mise után is

Az első szavazók hitelesítették a szavazókörökben a szavazóurnát.

Mikor a legtöbben a másik oldalukra fordultak otthon az ágyukban vasárnap hajnalban, a szavazókörökben már a helyükön voltak a szavazatszámláló bizottságok tagjai a pártok delegáltjaival együtt, hogy a 6 órai kezdésre minden rendben legyen. Így volt ez Nyíregyházán, a 31. számú szavazókörben is, a Debreceni Egyetem egészségügyi karának épületében. Az első szavazó, Pótor Ferenc 6 óra 10 perckor érkezett, így neki jutott az a feladat, hogy hitelesítse az üres szavazóurnát, amit aztán lezártak. Miután szavazott, érdeklődésünkre elmondta: – Várhatóan nagyon szép idő lesz vasárnap. Szeretnék minél több időt eltölteni kint a telken a családommal, ezért jöttem ilyen korán szavazni.

Folyamatosan érkeztek

Bujon összesen három szavazókörben várták az állampolgárokat, ebből kettőt az általános iskola épületében alakítottak ki.

– Reggel hat órakor nyitott ki a szavazókör, öt perc múlva jött az első szavazó ide, a 3-as szavazókörbe – tájékoztatta lapunkat Vincze Ferencné, a szavazatszámláló bizottság (SZSZB) elnöke. – Kilenc óráig 38-an adták le szavazatukat, összesen 544 szavazópolgárt várunk este hét óráig.

Paszabon csak egy szavazókör volt, aminek a tájház adott otthont. – Folyamatosan jönnek szavazók. Voltak, akik innen mentek a templomba, mások pedig majd a mise után jönnek be szavazni – tudtuk meg Jakocska Sándornétól, az SZSZB elnökétől.


 

Kilencvennégy éves voksoló

A rétközberencsi Hamza Beáta nem rejtette véka alá a véleményét.

Tizennégy éven át hordta napsütésben, esőben, sárban, hóban, fagyban a friss Kelet-Magyarországot az előfizetők örömére nyírturai Pataki Ferenc. Nemcsak a laphoz volt hűséges, hanem a választásokhoz és a népszavazásokhoz is. – A rendszerváltozás óta mindegyik alkalommal szavazóköri elnök voltam. Most is felkértek, és egy percig sem gondolkoztam azon, hogy elvállaljam-e, vagy ne, nekem természetes ez a megbízatás.

A több mint ezer lelkes Rétközberencsen él Hamza Beáta. Vasárnap ő is azok táborát erősítette, akik felkeresték a szavazókört.

– A népszavazás kiírói olyan konkrét kérdést tettek fel, ami többek között nekem is szól. Rajtam állt, hogy elmegyek-e voksolni, avagy nem. Miért ne mondhatnám el a véleményemet? Én nem szeretném, hogy idejöjjenek a migránsok – egyértelműsítette álláspontját.

Le kell szállni a földre

A kisvárdai Szent György Görögkatolikus Általános Iskolában lévő 4. szavazókörben a készségesen kalauzoló Farkas Lászlóné szavazóköri elnök azzal fogadott: nemrég járt náluk a 94 esztendős Oláh Bertalan, aki a legidősebb voksoló.

A 44 éves Dunyák Csaba kerékpárral érkezett. Repülőgéppel viszont már keresztül-kasul bejárta Európát.

– Nem vívódtam, sőt úgy nyugodtam meg igazán, hogy leadhattam a voksomat. Sokat dolgoztam toronydaru-keze-

lőként, ipari alpinistaként, vasszerelőként Svédországtól Olaszországig. Akkoriban még nem jelentett ekkora problémát a migránshelyzet, de a kintiekkel azóta is tartom a kapcsolatot, így képben vagyok. A magasban végeztem a munkát, most viszont le kell szállni a földre, és szembesülni a helyzettel. Az ország sorsa a tét.


Szabolcs-Szatmár-Bereg - Magyarország dönt, hogy akar-e bevándorlókat fogadni országunkba. Kövesse velünk az eseményeket, a megye több helyszínéről jelentkezünk tudósításokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában