Helyi közélet

2016.10.01. 09:51

Felújították az asztmás kislány szobáját

Kishódos - Szokatlanul nagy volt a nyüzsgés péntek dél¬előtt a máskor csendes Túr-parti községben, Kishódoson. A megyei tudósítók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sajtótájékoztatójára sereglettek össze, ahol megismerhették a júniusi jégverés utáni helyreállítási munkák eredményeit, és ami talán még fontosabb: a hátralévő feladatokat.

Kishódos - Szokatlanul nagy volt a nyüzsgés péntek dél¬előtt a máskor csendes Túr-parti községben, Kishódoson. A megyei tudósítók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sajtótájékoztatójára sereglettek össze, ahol megismerhették a júniusi jégverés utáni helyreállítási munkák eredményeit, és ami talán még fontosabb: a hátralévő feladatokat.

Reflektorfényen kívül

– Kishódost és Nagyhódost dolgos, mégis jellemzően szegény emberek lakják. Ez a háztetőkön is látszik, amelyek az átlagosnál is rosszabbul bírták a vihart – válaszolta Adányi László, a szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoportjának vezetője arra a kérdésre, miért éppen ezekre a településekre irányult a legutóbbi akciójuk.

– A szűkebb térségben 19 családnak tudtunk segíteni. A jégverés hírét a Brexit és a labdarúgó-Európa-bajnokság is elnyomta, ha pedig egy efféle katasztrófának kevesebb figyelmet szentel a média, adományokból is kevesebb érkezik a segélyszervezetekhez – mondta Adányi László arra utalva, hogy a másfél milliós keret eléggé behatárolta a lehetőségeiket, holott az esős idő és a tél közeledtével egyre sürgetőbb lenne a károk helyreállítása.

– Kevés helyre jutott az adományokból, de igyekeztünk úgy elosztani, hogy legyen látszatja. Felmérésünk során figyelembe vettük szociális helyzetet; itt például egy asztmás kislány is lakik, akit egészségkárosodás fenyegetett volna, ha továbbra is penészes falak között kellene élnie – mutatott a Fő utca egyik házára Sáhóné Lajkó Zsuzsanna, a szeretetszolgálat programkoordinátora. – A munkát egy budapesti önkéntesünk, Horváth Rudolf végezte el háromtagú festőbrigádjával.

Települési összefogás

– Közmunkából élünk, ezért biztosításra sem futotta – vázolta a körülményeket az egyik lakó, az asztmás kislány édesanyja, Konczné Berta Mónika. – Az apósom építette ezt a házat, amely az 1970-es árvizet is átvészelte. Júniusban még a konnektorokból is folyt a víz, el lehet képzeni, mi mindent tett tönkre a vihar egy ilyen düledező házban. A jégverés után a polgármesterünk azonnal fóliát, lécet szerzett, és megszervezte a nyírmeggyesi, kölcsei, fehérgyarmati cserép¬adományok ideszállítását is. Gyorssegélyt is kaptunk az önkormányzattól, a közmunkásokból álló brigád házról házra járt, hogy mihamarabb fólia kerüljön a megsérült tetőkre – idézte fel a jégverés utáni települési összefogást Konczné Berta Mónika. – Nagyon hálásak vagyunk a Máltai Szeretetszolgálatnak a segítségükért. A legfontosabb, hogy Dorina egészségét már nem veszélyeztetik az átázott falak, bár bőven maradt még tennivaló – mutatott az ép cserepek ellenére is viharvertnek tűnő tetőre az édesanya.

Kishódosi kráterek

A település polgármesterével az autója árnyékában beszélgettünk; a Renault tetején méretes kráterek idézik a jégverés emlékét. – A kormányhivatal munkatársai felmérték a károkat, de mint tudjuk, nem nyilvánították katasztrófa sújtotta területté a környéket, így tőlük segítséget sem kaptunk. De nem is Kishódos került a legreménytelenebb helyzetbe júniusban: az önkormányzati épületek esetében volt biztosítás, és mire a Vöröskereszt léceket, fóliát ajánlott fel nekünk, ezt is megoldottuk, így oda irányítottam őket, ahol nagyobb volt a szükség. Az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdéskor támogatta a kishódosi diákokat is, de továbbra sem utasítunk vissza semmilyen segítséget – foglalta össze Krakkó Zsigmond a település helyzetét.

- KM-HP -


Kétszer ad, aki pénzt ad

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat továbbra is várja az adományokat a honlapján olvasható számlaszámra. A pénznek örülnek a legjobban, hiszen az építőanyag raktározása, szállítása megsokszorozza a terheiket, és gyakran van szükség speciális anyagokra is, mint amilyen a lélegző vakolat Dorina szobájában. Az adományokkal mindig szigorúan elszámolnak – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában