Helyi közélet

2016.11.10. 13:47

A Prima Díj megyei jelöltjei: Veres István - Települési léptékben

Nyíregyháza - Veres István már gyerekkorában kiválóan rajzolt.

Nyíregyháza - Veres István már gyerekkorában kiválóan rajzolt.

Emellett a reáltárgyak is vonzották, így a középiskolai tanulmányait matek-fizika szakon végezte el. – A családunkba oldalágon bekerült egy építész. Ekkor kezdtem el érdeklődni, mit is takar a szakma – emlékezett vissza Veres István. Szülőhelyének, az akkor még kisvárosnak számító Nyírbátornak, az egyik kirakatában kihelyeztek egy modellt, amely a központ átépítési tervét illusztrálta. Veres Istvánt megfogta a dolog, így jelentkezett a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karára. Felvették, később várostervezésre szakosodott.

– Az egyedi épületek megálmodása helyett a várostervezés vonzóbb világot jelentett számomra, főként az összetettsége miatt. Olyannyira, hogy éppen emiatt láttam szükségét a szociológiai folyamatok és összefüggések megértésének is, így az ELTE Szociológiai Intézetében másoddiplomát szereztem.

Veres István pályája főbb állomáshelyeinek Nyíregyházát és Debrecent nevezte meg. A megyeszékhely önkormányzatánál jelenleg főépítészként dolgozó szakember 1997-től a jövő nemzedékét is pallérozza: egy rövid ideig oktatott a Nyíregyházi Főiskolán is, a Debreceni Egyetemen azonban a mai napig tanít.

Hosszútávú koncepció

– Mindig települési léptékben gondolkodom, ez az, ami igazán érdekel, az egyedi épületek nem tudnak úgy lekötni – közölte Veres István, aki először fogalmazott meg Nyíregyháza esetében egy hosszútávú városi koncepciót és alkotta meg a történelmi értékek védelmének rendszerét, emellett büszke a Korona mellett található, egykori Nyírtourist átépítésére is.

– Közreműködtem Nyíregyháza központjának átépítésében és a forgalommentes belváros kialakításában is. A kisebb terek, mint a Nyírfa tér vagy a Szent Miklós tér városiasodása talán nekem is köszönhető – mondta. Veres Istvánt mindig is élhető környezetet igyekezett kialakítani. Nem elsősorban egy-egy jó épület, hanem az összhatásában élhető területek kialakítása irányába tesz lépéseket. Ezt csinálja, de mint mondta, ez egy lassú, hosszú folyamat, amíg a részek egy egységes egésszé forrnak össze.

Veres István mindezek ellenére a családjára a legbüszkébb. Felesége és két gyermeke teljesen mással foglalkozott, foglalkozik, mint ő, ám ettől függetlenül ugyanolyan érdeklődéssel fordulnak egymás felé, mintha értenék azt, amit a másik csinál. Felesége nyugdíjas, de évekig vezette Nyíregyházán az anyakönyvi csoportot. Lánya ábrázoló matematika szakos tanárként szerezte első diplomáját, majd tanítás mellett a közgazdász diplomát is kézbe vehette. Szülési szabadságra már egy bankból ment el, jelenleg a másfél éves ikreivel van otthon. Veres István fia filozófus, most védi meg a doktoriját Budapesten. Sokat van külföldön, tanul és oktat is.

KM-TG


Névjegy

Születési hely, idő: Nyírbátor, 1955., október 14

Szakmai végzettség: okleveles építészmérnök, okleveles szociológus

Munkahely: jelenleg a megyeszékhely főépítésze

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában