Helyi közélet

2016.11.25. 14:09

Ahol „családtag” a népzene

Demecser - Versenyzési lehetőséget kaptak a mostanában alakult és a régebbi népdalkörök.

Demecser - Versenyzési lehetőséget kaptak a mostanában alakult és a régebbi népdalkörök.

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg az elmúlt szombaton a demecseri művelődési házban a XVIII. Őszikék Népzenei Fesztivál és Verseny elnevezésű népzenei találkozót. A rendezvény célja a kezdő népzenészek felkarolása, szakmai segítése, valamint a versenyzési lehetőség megteremtése a közelmúltban megalakult és a régóta működő együttesek számára.

Mind az új, mind a régi együttesek lelkesen ápolják a hagyományokat, náluk szinte már családtag a népzene. Ebben az évben harminc együttes és szólista vállalta a megmérettetést a szakmai zsűri előtt, amelynek a tagjai a következő szakemberek voltak: Erdős Jenő nyugalmazott szakfelügyelő, címzetes igazgató karnagy, a zsűri elnöke, Bárdosi Ildikó, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, népdalénekes, Hajdu Ágota, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Bonis Bona-díjas népzene szakos tanárnője.

Mély űrt hagyott maga után

– Az ünnepélyes megnyitón az immár 96 esztendős Erdős Jenő – mindenki Jenő bácsija – megemlékezett a májusban elhunyt dr. Joób Árpádról, aki a fesztiválnak a kezdetektől lelkes támogatója volt, s akinek halála mély űrt hagyott a népzene társadalmában. A résztvevők egy perces néma felállással tisztelegtek az emléke előtt. Ezt követően elkezdődött a verseny, amely a megszokott színvonalon és bensőséges hangulatban zajlott egészen 17 óráig. Utána rendeztük meg az eredményhirdetést. A fesztivál ideje alatt a művelődési ház előterében a Omnisz Alapítvány kézműves termékeit csodálhatták és vásárolhatták meg az érdeklődők. Természetesen Demecser városa és önkormányzata jövőre is várja a lelkes népzenészeket – mondta el lapunknak Juhász Jánosné, a rendezvény egyik főszervezője.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában