Helyi közélet

2016.11.21. 17:04

Bán Ferenc a nemzet nyíregyházi művésze

Nyíregyháza - Újabb elismerést vehetett át Kelet-Magyarország emblematikus építőművésze.

Nyíregyháza - Újabb elismerést vehetett át Kelet-Magyarország emblematikus építőművésze.

– Ma elismerjük azokat a művészeket, akik életükkel és műveikkel az egyetemes magyar emlékezet, a nemzet kincsestárának elidegeníthetetlen részei lettek – fogalmazott a Nemzet Művésze díjak átadása előtt a Pesti Vigadóban Balog Zolán, az emberi erőforrások minisztere. A díjazottak között ott volt Bán Ferenc, Kelet-Magyarország emblematikus építőművésze is.

„A Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díj Bizottsága a Nemzet Művésze címet adományozza építőművészet művészeti területen Bán Ferenc Kossuth-díjas építőművész, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére, a kortárs építészeti kánon részeként értelmezhető, plasztikus formavilágot megjelenítő, progresszív szellemű életmű és építészgenerációkat kiművelő oktatói pályafutása elismeréseként és nagyrabecsüléseként” – olvasható az indoklásban.

Izgalmas feladat

– Nagyon jó érzés – válaszolta Bán Ferenc arra a kérdésre, hogy milyen volt bekerülni Magyarország legszűkebb művészeti elitjébe. – Váratlanul ért az elismerés, ugyanis azt hittem, hogy az életemben már lezárult a kitüntetések sorozata; egészen idáig a Kossuth-díj volt a legmagasabb rangú. Különösen megnyugtató, hogy a felterjesztésemről az építészszakma képviselői döntöttek – titkos szavazáson, de úgy tudom, szinte teljesen egyhangúlag – tette hozzá.

– A szülővárosomban, Tokajban tervezik felépíteni a történelmi borvidék leendő központját, afféle városházát, bár a finanszírozást biztosító pályázatot még nem bírálták el. A műemléki környezet, a félig hegyoldalba tervezett épület bonyolult, de éppen ezért izgalmas feladatot jelent – árulta el Nemzet Művésze, milyen kihívás foglalkoztatja mostanság.

KM-HP


A művészek csúcsdíja

A Nemzet Művésze díjat a művészeti díjak egymásra épülő rendszerében csúcsdíjként alapította a magyar országgyűlés 2013-ban.

Azok a 65 év feletti, Kossuth-díjas alkotóművészek kaphatják meg, akik saját területükön jelentős értéket hoztak létre. A díj odaítéléséről a tizenegy, Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkotta Nemzet Művésze díj Bizottság dönt. A címet egyidejűleg legfeljebb hetvenen viselhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában