Helyi közélet

2016.11.11. 13:21

Emlékfal épült Gávavencsellőn

Gávavencsellő - „A település önkormányzata és a német nemzetiségi önkormányzat különös figyelmet fordít az 1945 januárjában Gáváról és Vencsellőről a Szovjetunióba „málenkij robotra” elhurcolt polgári lakosok emlékének.

Gávavencsellő - „A település önkormányzata és a német nemzetiségi önkormányzat különös figyelmet fordít az 1945 januárjában Gáváról és Vencsellőről a Szovjetunióba „málenkij robotra” elhurcolt polgári lakosok emlékének. Négy idős ember él még településünkön, akik egykor a dombaszi láger foglyai voltak. Őket a szomorú évforduló kapcsán minden évben felkeressük, és virággal köszöntjük.

Tavaly januárban önkormányzatunk elkészíttette azokat az emléktáblákat, amelyeken a hazatért volt elhurcoltak nevét örökítettük meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázat által ebben az évben egymillió forintos támogatásban részesültünk. A vencsellői emlékparkban Ekker Róbert szobrászművész tervei szerint elkészült egy börtönfalat stilizáló építmény, amelyre felkerült a pályázatban előírt Gulág emléktábla, és a már korábban elkészített négy márványtábla, az elhurcoltak nevével. A fal mellett magasodik egy fehér márvány kereszt” – újságolta Rusz Péterné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában