Helyi közélet

2016.11.01. 11:50

Feldühödött tömeg szállította le a vonatról a trükkös kényszersorozókat

Az ukrajnai sorozóbizottságok egyre rafináltabb trükkökhöz folyamodnak újabban, hogy kézbesítsék a kötelező sorkatonai szolgálatra szólító behívóparancsokat.

Az ukrajnai sorozóbizottságok egyre rafináltabb trükkökhöz folyamodnak újabban, hogy kézbesítsék a kötelező sorkatonai szolgálatra szólító behívóparancsokat.

A minap különös incidensre került sor az egyik kárpátaljai helyi érdekű vonaton, amelyen az egyik katonai parancsnokság tagjai rendőrök segítségével tartottak razziát. A szemtanúk szerint az egyenruhások elsősorban a katonaköteles korú férfiakat igazoltatták.

Amikor az egyik vagonban egy fiatalembert körbevettek, és fenyegetésekkel próbálták kényszeríteni, hogy írja alá a helyben kiállított behívóját, az utasok fellázadtak. Néhány jogszabályokban jártas utas, köztük egy veterán katona felvilágosította a rendőröket az eljárásuk törvénytelenségéről, majd a legközelebbi állomáson lekísérték őket a katonákkal együtt a szerelvényről.

Ukrajnában tavaly állították vissza a korábban már eltörölt kötelező sorkatonai szolgálatot a 18-25 év közötti férfiak számára. A kijevi kormányzat akkor ígéretet tett, hogy a kiskatonákat semmilyen körülmények között nem vezényelhetik ki a kelet-ukrajnai frontvonalra.

Ezzel szemben a honatyák nemrég egy ennek ellentmondó törvénymódosítást fogadtak el. Ezen intézkedés nyomán a többszörösére növekedett azoknak a fiataloknak a száma, akik igyekeznek kibújni a sorozás alól. Ezt leggyakrabban a külföldön történő munkavállalás révén teszik.

A Hajasd (Voloszjanka) és Ungvár között közlekedő személyvonaton történteket egyelőre nem kommentálta az Ukrán Nemzeti Rendőrség – írja a Zakarpatszkij Korreszpondent.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában