Helyi közélet

2016.11.09. 14:48

Kísérletezés az anyaggal – a véletlen eredménye

Nyíregyháza - In Vitro címmel látható Nagy Lajos Imre kiállítása a Nyíregyházi Városi Galériában. Szabó Előd művészettörténész lapunkkal is megosztotta gondolatait a tárlattal kapcsolatban:

Nyíregyháza - In Vitro címmel látható Nagy Lajos Imre kiállítása a Nyíregyházi Városi Galériában. Szabó Előd művészettörténész lapunkkal is megosztotta gondolatait a tárlattal kapcsolatban:

„In vitro – egy alkimisták által használt kifejezés (az üvegcsékben zajló folyamatokat nevezték így) – lett a címe a Nyíregyházi Városi Galéria legújabb kiállításának.

Nagy Lajos Imre szobrászművész, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének egykori vezetője az utóbbi években fordult főként az üveg felé.

Az alkímiához annyiban köthetőek a bemutatott alkotások, hogy a művészt az anyaggal való kísérletezés foglalkoztatta elsősorban, így minden szobor egyfajta véletlen eredménye, végső formájuk az alkotójuk számára is meglepetés.

A galéria felső szintjének három termében bemutatott anyag, amely zömében női torzókból áll, egyes címek alapján (Tartaroszban, Árkádiai töredék) egy egykori – vagy sosem volt – idilli világ töredékei.

A nosztalgikus élmény mégis maivá válik, ha elég figyelmesek vagyunk: a törmeléküvegekből készült művészi formákban ugyanis fellelhetünk többek között sörös vagy boros üvegek metamorfózisait.

A tárlathoz készült katalógust lapozgatva azt is megsejthetjük, amit a galéria fényviszonyai nem mindig engednek meglátni: hogy egy-egy szoborban a megvilágítástól függően, számtalan új réteg bontakozhat ki.”

Nagy Lajos Imre alkotásai november 25-éig tekinthetők meg a galériában hétfőtől-szombatig 9 és 17 óra között.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában