Helyi közélet

2016.11.07. 16:16

Lelki akkumulátortöltés - Rákász Gergely Nyíregyházán és Mátészalkán koncertezik

Nyíregyháza, Mátészalka  - Az orgonaművész szóban és zenében mutatja be a zenetörténelem négy zsenijét.

Nyíregyháza, Mátészalka  - Az orgonaművész szóban és zenében mutatja be a zenetörténelem négy zsenijét.

És hogy Rákász Gergely miért éppen Mozartot, Beethovent, Bachot és Lisztet látja vendégül?

A beavatás három lépcsője

– Liszt Ferencnek évfordulója van (130 éve halt meg), Beethoven művészeti korszakokat köt össze, Bach nélkül pedig minden orgonakoncert csak félkarú óriás. És persze itt lesz velünk a 260 évvel ezelőtt született Mozart, a vidám, szertelen zseni. Aki hitt a szabadkőművesség eszméjében és abban bízott, hogy megtörténik a spirituális alkímia, aminek az eredményeként nemes lelkű emberek élnek majd a földön.

Ehhez a gondolatmenethez igazodik a koncert műsora is: az ódon beavatási rítus három lépcsőjén (szépség, bölcsesség, erő) kalauzolom végig a hallgatókat, így talán az est végére Amadeus évszázados alkímiája tovább él majd a résztvevőkben is – mondja a népszerű művész, aki a koncertjei alatt nemcsak a hangszerére figyel: beavatja a közönséget a zenetörténet egy-egy izgalmas pillanatába, és sokat mesél műsorának főszereplőiről is. Akikkel egyébként remek viszonyt ápol.

Barátokkal érkezik

– Ha azt mondom, hogy Bach a barátom, a helyes megfogalmazás Mozarttal kapcsolatban az: jóban vagyunk, bár nem volt ez mindig így. Mozart szétszórt, akinek a zenéjével isten mosolyog ránk. Semmit sem kellett tennie a zsenialitásáért: az égiektől kapta. Vele szemben én rendszerető vagyok, aki pontosan megtervezi az életét, és aki sokat tanult és dolgozott azért, amit elért. A kettőnk személyisége közötti különbséget sokáig nehéz volt elfogadni, de amikor megszületett a kisfiam, ez is megváltozott. Vele ugyanis képtelenség tartani magam a precízen kidolgozott menetrendemhez és kezdek rájönni, hogy ez nem ördögtől való. Azóta sokkal jobban elfogadom a szertelenségét, és ez arra is hatással van, ahogy a műveit játszom, így a hangverseny olyan lesz, mint a szerző: könnyed, lendületes, valódi lelki akkumulátortöltő.

KM-SZA


Műsor és előadás

A programban: Mozart : Variációk egy francia gyermekdalra, Mozart: Kis éji zene (Szerenád), Bach: Változó, Liszt: B.A.C.H Fantázia, Beethoven: Holdfény szonáta, Mozart: f-moll Fantázia

November 9., szerda, 18 óra: Mátészalka, Szentpétery Kulturális Központ

November 10., csütörtök, 18 óra: Nyíregyháza, Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály terme


Zenét ír és rántást kavar

Rákász Gergely így ír Mozartról: „Wolfgang olyan ember, aki elkezd mesélni egy viccet, aztán telefonon hívják, felkapja, megbeszél dolgokat, és ahogy hallgatom, pontosan tudom, hogy most adja el egy darabját negyedáron, mint megtehetné. Próbálnék segíteni, de leint, sír és nevet a hívás közben, majd félreteszi a telefont, leír egy fontosnak vélt zenei sort, megkeveri a rántást, aztán folytatja a viccet. Eszébe jut a telefon, felveszi, csodálkozik, hogy már senki nincs a vonalban, hosszan szidja az ilyeneket, áthúzkodja a zenét, amit leírt, ír valami újat, majd veszi a kabátját és elrohan. Az ajtóból visszalép, befejezi a viccet, hangosan vihog rajta, és már ott sincs.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában