Helyi közélet

2016.11.14. 17:05

Márkaszerviz? Műhely?

Nyíregyháza - A legújabb autók már változó szervizperiódussal rendelkeznek.

Nyíregyháza - A legújabb autók már változó szervizperiódussal rendelkeznek.

Sokan a gyári garancia letelte után inkább úgy döntenek, a szomszéd utcában lévő sarki műhelybe, vagy egy ismerősük által ajánlott autószerelőhöz viszik a kocsijukat. Vajon megéri márkaszervizbe vinni autónkat, ahol gyári alkatrészekkel és műszerekkel dolgozó szakemberekre bízhatjuk, vagy az is elég, ha egy garázsműhelyre bízzuk? Ezekre a kérdésekre adott választ Tüdős Tamás, a Ford Solymár szervizigazgatója.

Pontos tájékoztatás

– Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy miért is kell rendszeresen szervizbe vinni autónkat és honnan tudjuk, hogy mikor. A szervizintervallum nem véletlenül van pontosan meghatározva, ugyanis a gyár által előírt olajtípussal maximum annak megfelelő km-t lehet megtenni, de több idő sem telhet el a két szervizelés között. Ez szavatolja,hogy semmilyen meghibásodás ne jöjjön létre a kenőrendszerrel kapcsolatban. Az ügyfél pontos tájékoztatást kap a márkakereskedőktől, hogy az időhöz kötött szervizt mikor kell elvégezni. Régebben a gépjárművek nem voltak képesek figyelni ezt a periódust, de a mai modern világban ez már nem jelenthet problémát. Az újabb típusú autóknál egyébként már megjelenik a kijelzőn a figyelmeztető jelzés, hogy az előző szerviz óta eltelt a meghatározott idő, vagy hogy elértük a megfelelő kilométert és szervizbe kell vinni a kocsit. A legújabb autók már változó szervizperiódussal rendelkeznek, ahol a szervizfüzet a maximált értékeket tartalmazza, de az autó vezérlő komputere figyeli a vezetési ciklusokat (sok hidegindítás, városi araszolás, nagyobb terhelés, stb…), és ez alapján jelzi a szervizelés szükségességét.

Rengeteg hír kering…

Mi történik, ha mégsem visszük az autót időben szervizbe?

A szervizelés elhagyására (túlfutás időben vagy km-ben) különböző meghibásodások vezethetők vissza. Egy túlhajszolt autónál pl. a motorolaj előbb elhasználódik (kenőképesség), ami a motor idő előtti károsodásához vezethet. De a nem megfelelően betartott szervizidő során az alábbi problémák is kijöhetnek: lazábbak lesznek az illesztések, a kopás miatt zajosabb lesz a motor, károsodik a turbó, az autó fogyasztása is megnőhet, és ezenkívül egyéb meghibásodások léphetnek fel. A garanciaidőn belüli szervizelés pedig kifejezetten nagy jelentőséggel bír, hiszen a garanciális javítás előfeltétele a szervizfüzet megfelelő vezetése (km-óra és az idő). Ennek elhagyása bonyodalmakat okozhat a javítás során. Illetve, fontos leszögezni, hogy egy vezetett szervizkönyv mindig nagyobb bizalmat kelt a későbbiek során a vevőben.

Rengeteg hír kering az interneten a márkaszerviz vagy garázsműhely témakörében. Melyiket válasszuk?

Nem kizárt, hogy egy kis műhelyben is tökéletesen megcsinálnak mindent az autón, de biztosak sohasem lehetünk benne annyira, mint egy hivatalos szerviz esetében, ahol a legmagasabb színvonalú, a legújabb technológiákat felölelő, rendszeres oktatásban részesülő szakemberek dolgoznak, olyan márkaspecifikus műszerekkel, amikről egy kis szerviz gyakran nem is álmodhat. És ami szintén korántsem elhanyagolható: eredeti, az autónk számára fejlesztett gyári alkatrészekkel teszik mindezt. Az elmúlt évtizedekben olykor okkal kialakult előítéletekkel szemben ráadásul a legtöbb gyártó olyan ajánlatokkal vár bennünket, legyen szó fix árról, vagy éppen idősebb autókra kialakított speciális árképzésről, amelyek felveszik versenyt a kis műhelyek áraival.

Számon kérhető munkák

– Természetesen számla nélküli szervizmunkákra itt ne számítson senki, ám ennek ellentételezéseként a márkaszervizek által elvégzett munkák számon kérhetőek, elszámoltathatóak, nem beszélve a sok gyártónál elérhető kiterjesztett garanciáról. Szemügyre vettük például a Magyarországon immár évek óta piacvezető, így legtöbb új autót eladó, és a használt­autó-import tekintetében is előkelő helyen álló Ford által kínált Ford Motorcraft 5+ szervizszolgáltatásokat: a program keretében a Ford-tulajdonosok kedvező áron juthatnak hozzá a márkaszervizek magas színvonalú szolgáltatásaihoz és a biztonságot jelentő, gyári minőségű alkatrészekhez.

Vak bizalom az autóban

Tüdős Tamás, a Ford Solymár szervizigazgatója azt is hozzáteszi, fontos a jó szerviz, ha öregszik az autónk! Az 5 évesnél idősebb autó esetében különösen fontos a jó szervizválasztás, hiszen nem mindegy, hogy a garancia lejárta után is ugyanúgy számíthatunk-e jól bevált útitársunkra, vagy sem. Hatványozottan igaz ez családi autók esetében, ahol a gyermekek miatt elengedhetetlen szempont, hogy az autónkban vakon megbízhassunk, különösen egy hosszú családi utazás esetén, akár külföldön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában