Helyi közélet

2016.11.23. 08:52

Mindent a gyermekekért

Nyíregyháza - A fiatalok jogaira és jólétére fókuszált a megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház gyermekek jogainak világnapja alkalmából életre hívott rendezvénye, amelynek kedden a Centrál Hotel különterme adott otthont.

Nyíregyháza - A fiatalok jogaira és jólétére fókuszált a megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház gyermekek jogainak világnapja alkalmából életre hívott rendezvénye, amelynek kedden a Centrál Hotel különterme adott otthont.

Elhangzott: Magyarország alaptörvénye kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Deklarálja továbbá, hogy a szülők kötelesek gondoskodni a kiskorú gyermekükről. Több törvény módosult az elmúlt években, és figyelemfelhívó kampányok indultak mindezek érdekében.

A hallgatás rossz tanácsadó

– Lassan egy esztendeje már integráltan, egy szervezeti egységben működik a gyermekvédelem és a családsegítés, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ esetében 65 dolgozóval – mondta el Lengyelné Pogácsás Mária intézményvezető. A jelzőrend­szer gyakorlat tapasztalatait taglalva kifejtette: a kistelepüléseken és a nagyobb városokban egyaránt fontos, hogy jól működjön a kommunikáció, legyen szó egészségügyben, oktatásban vagy szociális területen dolgozókról.

– Valójában bárki, aki kapcsolatba kerül a gyermekekkel, tagja lehet a jelzőrendszernek. Ha például egy óvónő, tanár, védőnő vagy akár egy szomszéd azt tapasztalja, hogy egy fiatal testi-lelki egészségét, szabadságát veszély fenyegeti – lásd: verésre utaló nyomok, kóros soványság –, ne fordítsa félre a tekintetét, ne tétovázzon, hanem tegyen bejelentést nálunk írásban vagy telefonon. Kilétét bizalmasan kezeljük, az észrevételeket pedig kivizsgáljuk. Felkeressük a gyermek szüleit, megnézzük, van-e valóságalapja a bejelentésnek, milyen családban, környezetben él a gyermek. Amennyiben a szülők életmódja, magatartása veszélyezteti a fiatal jólétét, megtesszük a szükséges intézkedéseket, indokolt esetben akár a gyámhatóság közreműködésével. Nem célunk a fiatal családból kiemelése, de olykor nem tehetünk mást az érdekében – mutatott rá Lengyelné Pogácsás Mária.

Dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály osztályvezetője az önkormányzat kulcsfontosságú szerepét ismertette a gyermekjogok biztosításában. Mint mondta, a gyermekjólét megteremtése összetett feladat, nem elég pusztán a gyerekekre fókuszálni. A családoknak igyekeznek segítséget nyújtani, számtalan módon, formában, így például pénzbeli támogatással, tanszercsomagokkal, de ide tartozik például az úszásoktatás támogatása, a táboroztatások, illetve a mozgásfejlesztés jegyében ösztönzött ovifoci is.

– A bölcsődékben és az óvodákban minél korábban igyekszünk fejlesztésekkel, szolgáltatásokkal kompenzálni az otthonról hozott társadalmi hátrányokat, ehhez egyfajta iránytűt adnak a háztartáspanel és az ifjúságkutatási felmérések eredményei. A gyermekek optimális fejlődését óvodapedagógus, pedagógiai asszisztens, óvodapszichológus segíti, a gyermekjóléti központban többek között jogi és pszichológiai tanácsadást kaphatnak a felnőttek – ismertette dr. Krizsai Anita.

A világnap története

Az ENSZ közgyűlése 1959. november 20-án fogadta el a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatát, azóta az év ezen napja a gyermekek jogainak világnapja. A nyilatkozat – azzal a céllal, hogy „a gyermek gyermekkora boldog legyen” – olyan konkrét jogokat fogalmazott meg, mint például a névhez, az állampolgársághoz és az oktatáshoz való jog.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában