Helyi közélet

2016.11.30. 11:30

Sokan csak az örökösföldi népkonyhán jutnak meleg ételhez

Nyíregyháza - Néhány hete jelentek meg az első, ingyenes ételosztást hirdető plakátok a megyeszékhely egyik legnagyobb lakótelepén, Örökösföldön. A társasházak bejáratára kiragasztott puritán poszterek egy tál meleg ételt ígértek naponta kétszer.

Nyíregyháza - Néhány hete jelentek meg az első, ingyenes ételosztást hirdető plakátok a megyeszékhely egyik legnagyobb lakótelepén, Örökösföldön. A társasházak bejáratára kiragasztott puritán poszterek egy tál meleg ételt ígértek naponta kétszer.

Verőfényes napsütésben várakozunk. A szél elég élesen fúj, de senki nem panaszkodik, csendes beszélgetéssel töltjük el azt a néhány percet, míg delet üt az örökösföldi templom harangja. Nincs túl messze, elhallatszik a tizenkét komor kongatás a Törzs utca 56/A-hoz is, ahol lassan egész kis tömeg gyűlik össze. Az ajtó kitárul, az emberek – nyugdíjasok, középkorúak és fiatal felnőttek – libasorba rendeződve lépik át a küszöböt. Azaz egyelőre csak a korábban érkezők, a sor nagyobb része az épület előtt kígyózik. A nyíregyházi lakótelepen nemrég megnyitott népkonyha előtt már megszokott látvány a várakozó sokaság.

A megye több településén

Jó ütemben mérik az ételt odabenn, hamarosan sorra kerülünk mi is. Borsófőzelék az ebéd, Emese jól megrakja műanyag tányérainkat. Innen senki nem megy haza éhesen.

– A népkonyha engedélyhez kötött szociális szolgáltatás. Az örökösföldi osztás a nyíregyházi Étkeztetési Centrum szervezésében zajlik. Három megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg több településén ingyenesen osztunk egy tál ételt azoknak, akik eljönnek, sorban állnak és helyben elfogyasztják – árulja el lapunk érdeklődésére Ménesi Tünde.

A szervezet munkatársa kifejtette: a népkonyha nem egyszerűen szociális szolgáltatás, sokkal több annál, hiszen nagyon sok embernek szinte ez az egyetlen lehetősége arra, hogy mindennap tartalmas, meleg ételt egyen. Mindez – ahogy Tünde fogalmaz – alapvetően állami finanszírozással valósul meg.

Kérdésünkre, hogy miért csak 18 éven felüliek térhetnek be hozzájuk, elmondja: a korhatár jogszabályban meghatározott, a fiatalabbak jelentős része ugyanis valamilyen formában részt vesz a gyerekétkeztetésben. Az ételek egyébként a velünk szerződésben álló konyhák készítik, ahonnan saját munkatársaik szállítják és osztják ki.

Máshol is tervezik

Jó hír, hogy az Étkeztetési Centrum úgy tervezi, a Jósavárosban és a Rákóczi utcán is nyitnak újabb népkonyhákat, de gondolkodnak a külső településrészek ellátásában is.

Míg beszélgetünk, megtelik a helyiség, idősek és fiatalok kis csoportokban ülve kanalazzák az ízletes főzeléket. Többen is megjegyzik, nem szégyen a szegénység – mégis lesütik a szemüket, míg ezt mondják.

KM-CsA, RT


Elég csak hétvégén főzni

Sipos János mindennap ellátogat a népkonyhára.

– Nagyon be kell osztanom a nyugdíjamat, nehezen jövök ki a pénzből. Azzal, hogy hétköznap eljárok ide ebédelni, egy kicsivel könnyebb most. Hétvégén máshonnan hozom az ételt; egyedül élek, így ritkán főzök – árulja el az Örökösföldön élő bácsi, aki szerint ízletesek az ételek, a betyárgulyásuk pedig egyszerűen mennyei.

– A nyugdíjunk kevés és az egészségünk is rendetlenkedik. Hatalmas segítség, hogy hétfőtől péntekig itt ehetünk, így elég hétvégén főzni – mondja Horváth Jánosné. Ismerősökkel is találkozik, csak az ő lépcsőházukból hatan veszik igénybe a szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában