Helyi közélet

2016.11.05. 20:25

Van-e élet a spagettin túl?

Róma, Nyíregyháza - A címben feltett kérdésre egyszerű a válasz: igen, úgy hívják, hogy pizza.

Róma, Nyíregyháza - A címben feltett kérdésre egyszerű a válasz: igen, úgy hívják, hogy pizza.

Ha Rómában jár az ember, napközben nem tölti az idejét olyan időrabló foglalatosságokkal, mint az evés, de persze éhen halni sem lehet. Egymást érik a hangulatos bárok, ahol szendvicset (tramezzini), paninit (ezt a legtöbb helyen fel is melegítik), vagy pizzaszeletet (pizza al taglio) vehetünk. De kiválóak a cukrászdáik (pasticceria) is, ahol édes vagy sós péksütemények közül választhatunk – már ha tudunk, a választék ugyanis hatalmas. Ha zöldséget, gyümölcsöt, halat vagy sajtot szeretnénk venni, irány a Campo di Fiori! A téren 1869 óta működik a piac, ahol bennünket leginkább a tésztafélék varázsoltak el. Vannak zöldek, pirosak, feketék, és nemcsak a színek, de a formák kavalkádja is azt jelzi: a tészták hazájában járunk.

És ezt érezzük este is, amikor végre leülünk egy étteremben, hogy a kínálatot böngésszük. Az olaszok úgy tartják, hogy az a nap, amit tészta nélkül töltenek, kidobott idő. Annyifajta gnocchi, pizza, spagetti, penne és lasagne áll az étlapon, hogy turista legyen a talpán, aki választani tud. Nekünk szerencsénk volt, minden este jól döntöttünk, és amikor már a tiramisun és a finom pohár boron is túl voltunk, elégedetten dőlhettünk hátra. A saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy Rómába nemcsak a Colosseum és a Szent Péter-bazilika miatt érdemes elutazni, de az ételeik miatt is.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában